Kultur

Och så tecknad buskis

Tanken att göra långfilmer utifrån tecknade kortfilmer bygger ofta på ett grundläggande olyckligt missförstånd: att de tecknade figurerna håller för mer än deras vanliga format på runt fem minuter. När det i själva verket är just det rappa tempot och simpla berättelserna som gör, säg, Tom & Jerry så underhållande i all enkelhet.
De två "Alvin och gänget"-filmerna är inga undantag. De tre animerade talande ekorrbröderna Alvin, Theodore och Simon, som står i filmens centrum, är ganska gulliga och roliga. I små doser. Får de längre tid på sig blir deras ständiga tjatter – tänk Piff och Puff med betydligt mer utvecklad vokabulär – enerverande. Särskilt när handlingen runtomkring de korta skojiga ögonblicken är så rörigt, klyschigt och klumpigt berättad.
Efter att ha blivit osannolika popstjärnor i den första filmen börjar de tre bröderna i skolan, får nya vänner och fiender och återfår kontakten med en del gamla. Det hela låter kanske inte så komplicerat, men, oj, vad onödigt krångligt det blir. Till och med manusförfattarna verkar ha förstått att tre jordekorrar som förstör kända poplåtar med sina pipiga röster inte ensamma kan bära en film på en och en halv timme. I stället: en forcerad historia med påklistrad sensmoral och stereotypa karaktärer.
Fem minuter hade räckt bra.

Och så tecknad buskis

Regi: Betty Thomas
I rollistan: Zachary Levi, David Cross, Jason Lee.
Längd: 1 tim, 30 min.
Betyg: 1
Gå till toppen