Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Datorn som ett löfte och ett hot

När decenniet började hade bara några procent av svenskarna tillgång till bredband i hemmet. När det slutade var siffran nära 80 procent. Marcin de Kaminski och de övriga i gruppen kring Piratbyrån arbetade med att skapa debatt kring den nya teknik som förändrade vår tillvaro.

Som medlem av det informella nätverket kring Piratbyrån var Marcin de Kaminski med och grundade fildelningssajten Pirate Bay. Redan 2005 hade gruppen tröttnat på debatten kring illegal nedladdning. Frågor kring kultur och makt var intressantare. Men fildelningen visade sig svår att bli av med.Bild: Johan Persson
I svallvågorna efter it-bubblan var det få som på allvar funderade på vad internet egentligen var och kunde bli. Kraschen, som inleddes 6 mars 2000 med ett fritt fall för teknikaktier, innebar ett slut på de stora och sinsemellan mycket olika visioner som skisserats av nätprofeter som Jonas Birgersson respektive Johan Staël von Holstein. Nätet fanns kvar, men i det finansiella vacuum som följde på bubblans kollaps gick diskussionen om dess potential temporärt förlorad i de stora nyhetskanalerna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen