Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista framträdandet med Felicitas

Kören Felicitas är ett begrepp i Helsingborg. Nästa söndag lämnar dock dess grundare kören och nu söker man hans efterträdare.

Musikprofilen Per Nyrén dirigerar sin kör Felicitas för sista gången söndagen den 24 januari.
Det sker vid en konsert i Mariakyrkan då man framför Rossinis "Petite Messe Solennelle".
— En liten högtidlig mässa som är allt annat än högtidlig och allt annat än kort. Den tillhör Rossinis ålderdomssynder som han kallade sina sena kompositioner, säger Per Nyrén och fortsätter:
— Jag startade Felicitas 1972 och har med några få korta avbrott lett kören sedan dess. En hel del av körsångarna har varit med sedan dess, eller en stor del tiden. Vi söker nu en ny körledare för att Felicitas ska leva vidare och det ser positivt ut.
Felicitas kommer att repetera i Mariakyrkan måndagen 18 januari klockan 19-22.
Avskedskonserten den 24 januari börjar klockan 19.
KVICK I RÅÅ HAMN
Under hösten skrevs mycket om den gamla hamnfärjan Kvick som gick sin sista tur mellan Hamntorget och parapeten fram till 1969. Därefter hamnade den hos dykarklubben Djupingarna på Råå.
Intresset för den gamla båten har varit mycket stort och nu har Rolf Jonasson i Rydebäck skrivit ett brev och skickat med en bild:
Kanske är det så att du skrivit tillräckligt om gamla Kvick men när jag häromdagen botaniserade bland alla mina gamla foton hittade jag en bild från Råå hamn för ganska exakt 40 år sedan där hon ligger och ruvar i Rååns hamninlopp.
Antagligen har dykarklubben redan tagit henne i besittning för vidare uppdrag. Men inte verkar mycket ha hänt på däck sen tjänstgöringstiden i Helsingborgs hamn.
Vi tackar för dessa ord och bilden. Numera seglar den ombyggda Kvick på sjön Roxen och hemmahamn är Norsholm.
GRANEN PÅ STORTORGET
Många har beundrar vinterns julgran på Stortorget. En av dem är Lennart Lindstrand. Nu undrar han om den är odlad eller har vuxit naturligt.
— Och hur länge kommer den att få stå kvar på torget?
Vi låter frågan gå till Anna Örtegren på stadsbyggnadsförvaltningen.
— Som de flesta andra granar är denna odlad. Den kommer att börja tas ner i dagarna. När exakt vet jag inte eftersom det är 13 kommunala granar som tas ner av Entek.
FLOTTBESÖK I ÄNGELHOLM
Flottans män i Ängelholm har medlemmar från hela nordvästra Skåne och nu hör Gunnar Gunnarsson i Nyhamnsläge av sig och berättar att man nyligen hade möte på biblioteket i Ängelholm. Då gästade marinspektör Anders Grenstad föreningen och höll ett föredrag om marinen i dag och i morgon.
— I samband med besöket överlämnade han sin egen vapensköld till värdarna i Flottans män. Den ska nu hänga i vår klubblokal, säger Gunnar Gunnarsson.
VIKINGALEDARE OCH LISSABONHJÄLTE
På onsdag i nästa vecka kommer det att handla om nostalgi på Idrottsmuseet (Carl Krooks gata 10). Då blir det filmkväll där man visar intervjuer med den legendariske ordföranden för Vikingarna, Åke Olsson, och "Hjälten från Lissabon" – den välkände fotbollsprofilen Inge Danielsson som också finns på plats denna kväll.
Anmälan till arrangemanget kan göras på telefon 042-13 39 00.
VISSTE NI ATT...
... den kände konstnären Lars Norrman (1915-1979) föddes i Helsingborg.
Han blev som ung känd för sina realistiska och klara dokumentationer i bild av medicinska operationer och vetenskapliga sammanhang.
Han fortsatte att i ett realistiskt måleri och framför allt i färglitografier utför dekorativa och starkt efterfrågade serier av landskaps- och folklivsintryck från många länder.
Källa: Helsingborgs stadslexikon
Det var allt för i dag. Jourhavande reporter har öppen telefon tisdag, onsdag och torsdag mellan klockan 9.30 och 11. Vi hörs!
Gå till toppen