Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

100 elever utan lektionssalar efter skolbranden

Undervisningen ställs in på måndag för de flesta av eleverna på Svensgårdsskolan, som brann på fredagskvällen. För ett hundratal av dem måste man nu hitta nya lokaler för resten av vårterminen.

När Ingegerd Persson, en av rektorerna i Ödåkra skolområde, kom till Svensgårdsskolan på lördagsförmiddagen möttes hon av rökstinkande lokaler, inbäddade i ett lager av rökdamm. Räddningstjänsten lyckades visserligen begränsa branden, men rök hann sprida sig genom ventilationssystemet till angränsande byggnader.
Den nyaste flygeln verkar ha klarat sig med lättare rökskador.
Den flygel som eldhärjades på skolans baksida går däremot inte att rädda.
— Flygeln måste antingen rivas eller totalrenoveras. Någon mer undervisning i de lokalerna blir det inte den här terminen, konstaterar Ingegerd Persson.
Det innebär att ett hundratal elever i årskurserna 5-8 måste få undervisning på annat håll. I helgen har rektorerna börjat leta en lösning på lokalproblemet.
— Ett alternativ skulle kunna vara att använda skolans samlingsrum, en annan möjlighet är att hysa in eleverna på Gläntanskolan, eller att öppna Norrlyckeskolan. Det är sådant vi ska diskutera nu, säger en nedstämd Ingegerd Persson.
Men det påverkar även elever i den intilliggande flygeln, som måste röksaneras.
— Undervisningen är inställd på måndag för alla som går i den delen av skolan, sammanlagt 200 elever, säger Ingegerd Persson.
Hälften av dem väntas dock kunna återvända till sina klassrum någon gång under veckan, då saneringen är färdig.
Under helgen ska samtliga föräldrar per telefon få besked om de tillhör den majoritet som får stanna hemma på måndag.
Svensgårdsskolan har sammanlagt cirka 360 elever från förskolan upp till årskurs nio.
Ingegerd Persson tror inte att branden anlagts av någon med anknytning till skolan. Något hot har inte riktats mot Svensgårdsskolan.
— Jag tror inte alls att branden har att göra med något inom skolan – om den överhuvudtaget är anlagd, det vet vi ju inte än, säger hon.
Polisen misstänker dock att det rör sig om en anlagd brand. Inbrottslarmet utlöstes nämligen.
— Ärendet rubriceras som mordbrand, säger polisens inre befäl Minna Friberg, som på lördagen inte kände till om polisen nåtts av några uppgifter om vittnesiakttagelser.
Enligt Minna Friberg är det inte aktuellt att polisen ska knacka dörr i bostadsområdena i närheten av skolan.
Gå till toppen