Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Allt är borta"

För läraren Sara Karlton är tårarna nära när hon ser förödelsen på sin arbetsplats. Hennes elever går i femte och sjätte klass.
Förödelsen var stor i de värst drabbade lektionssalarna, efter fredagens branden på Svensgårdskolan i Ödåkra.Bild: Stefan Ed
— Det är ju barnens portfolio, allting, ända från förskoleklassen.
Två sjundeklassare betraktar sina totalförstörda lektionssalar. De har gått på Svensgårdsskolan sedan förskoleklass, och funderar på vilka grejor de hade i klassrummet. Filip Sjöstedt hade i alla fall tagit hem de flesta av skolböckerna hemma.
— Det känns konstigt, säger han.
— Sjukt, säger Henrik Östling.
— Det är inte alltid man hinner få in allt i ett brandskåp. Personalakterna finns inlåsta hos assistenten, men inte barnens arbeten, säger Ingegerd Persson, en av rektorerna i området.
— Det är många timmars arbete som förstörs och kanske inte går att återskapa, säger Christian Winje, rektor för Svensgårdsskolan.
Det som sparats i datorer finns tack och lov i kommunens server, någon annanstans. Själva datorerna i de drabbade flyglarna är obrukbara.
När vi träffade Ödåkras rektorer hade de ringt runt till de flesta i personalen i enlighet med krisplanen. Reaktionerna varierar från "onödigt" till bestörthet och ledsnad.
Det är inte länge sedan senaste skolbranden i Ödåkra, då på Gläntanskolan – Ingegerd Perssons arbetsplats.
— En lärdom är att det är viktigt att informera så snabbt som möjligt. Man ska inte underskatta hur personalen tar det, säger hon.
Därför kommer en psykolog att finnas på plats på måndag, plus beredskap för att kalla in extra psykologhjälp vid behov.
Tidigt på lördagsmorgonen var personal från saneringsfirman Ocab på plats. De skulle arbeta i dubbla skift under helgen, och köra en sväng till Halland för att hämta extrafolk. Målet var att få lokalerna i tillräckligt gott skick till måndag morgon.
Här och var står "rökätare" uppställda i klassrummen, en apparat som rensar luften.
Med en torrsvamp torkar saneringsarbetaren Annika Zaar metodiskt av de uppstoppade fåglar i ett rökskadat klassrum.
— Det är som ett suddgummi, som drar till sig soten. Det är tyvärr inte första skolan jag sanerar på, säger Annika Zaar.
Alla elevernas saker packas i lådor och skickas iväg, för att sedan återsändas när de sanerats.
— Det såg vi förra gången, det är överallt. Till och med i en pärm som stått stängd på en hylla: varenda blad måste torkas av, säger Christian Winje.
Gå till toppen