Helsingborg

Nu gör de sina val till gymnasiet

HD:s tre nior har skaffat sig tunnelseende för att klara av mängden program de kan välja mellan. De håller sig till några få alternativ.

Joel Gohed Schultz och Nora Zeidan har bestämt sig för att läsa samhälle, fast med olika inriktning. Marcus Lind däremot vill gärna gå på en liten, speciell skola.Bild: Fredrik Johansson
I höstas skrev vi första gången om våra tre nior, Joel Gohed Schultz, Nora Zeidan, och Marcus Lind, som tidningen följer på deras väg vidare i skolsystemet. Senast 1 februari ska de ha gjort sitt gymnasieval.
Vi träffas återigen på biblioteket, en eftermiddag de kunnat gå tidigare från sina olika klasser på Elinebergsskolan. Första frågan är given:
Hur klarar ni av mängden alternativ ni kan välja emellan?
— Jag var med skolan på obligatoriskt öppet hus, bland annat på Nicolai och företagslinjen där. Det hjälpte mig att välja, för jag hade inte haft en tanke på företag innan, bara att jag ville läsa samhälle, börjar Joel Gohed Schultz.
Han vet inte vilket det blir, men han vill definitivt läsa samhälle. Och han vet fortfarande inte vad han vill bli.
— Jag har tänkt på det, men inte kommit fram till något. Så jag tar det som det kommer.
Nora Zeidan väljer också samhällsprogrammet.
— Men jag vill vänta med att välja speciell inriktning till andra året, så man slipper ångra sig. Jag har mest tänkt på Nic, för det är en vanlig skola och jag känner många som går där. Jag pratade med syo:n också och hon sa det var en bra linje.
I höstas ville hon lite diffust "jobba med barn". Nu vet hon på vilket sätt.
— Jag vill plugga vidare till barnpsykolog.
Marcus Lind såg fram emot sin praktik på ett internetkafé i höstas. Nu har han siktet inställt på en speciell skola, Ljud- och bildskolan.
— Jag har varit där, men jag är fortfarande osäker. Det är en väldigt liten skola, så det kan vara svårt att komma in. Jag skulle vilja bli spelutvecklare och jobba med grafisk design.
Som reservalternativ har han varit på öppet hus på Filbornas idrottslinje och på IT-gymnasiet, men dem är han inte så intresserad av.
Betygen hade de under kontroll redan i höstas och det är inget de oroar sig för, även om Marcus Lind är osäker när det gäller Ljud och bildskolan.
På skolan är det mycket diskussion och frågor om "vilken skola ska du gå på?".
— Men man väljer ju inte skola efter vad andra valt, säger Joel Gohed Schultz bestämt.
De andra instämmer. Och tänker vidare.
— Man börjar på något nytt nu och det är jätteroligt även om det samtidigt är lite jobbigt, säger Nora Zeidan och tänker på att hon gått hela grundskolan på Elineberg.
Det får dem att fundera över kontakten med kompisar när alla börjat på sina respektive gymnasier.
— De flesta kommer säkert att stanna i Helsingborg så man träffar dem ändå, tror Joel Gohed Schultz.
— Och de andra får ju kompisar som inte är från Helsingborg, så när de kommer hem kan man umgås med dem ändå.
Att det är sista terminen får dem att fundera över livets gång, kanske för första gången.
— Det känns som om man slutar den lilla skolan och kommer närmare vuxenlivet, säger Nora Zeidan.
Och Marcus Lind berättar att deras lärare sagt att de borde ta tillvara den här sista tiden. Och han vet hus han ska göra.
— Jag ska inte störa lärarna mer. Det kan jag bidra med, deklarerar han.
Gå till toppen