Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gott mos - så får du till potatismoset

Mos är mys. Ett personligt potatismos förgyller vardagsmaten. Prickigt, knallgrönt eller gyllengult - alternativen är oändliga.

Mosa moset på mesta sätt.Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Det finns en amerikansk matskribent som heter Jeffrey Steingarten. Han är väldigt rolig, superseriös och allmänt fantastisk, bland annat har han samlat några av sina alster i boken The man who ate everything.
Naturligtvis ägnar han ett helt kapitel åt potatismos.
Steingarten är ortodox och rigorös i frågan. Efter livligt experimenterande har han kommit fram till följande:
+ Potatismos handlar om celler och molekyler. Det gäller att ha koll på hur de beter sig.
+ Mjölig potatis är lättare att mosa och ger ett fluffigare mos. Fast potatis kräver längre koktid och mer ansträngning för att mosas - men ger å andra sidan ett krämigare mos.
+ Potatisen bör skalas och skivas i 1,5 centimeter tjocka skivor för så jämn kokning som möjligt, de ska sedan sköljas så att den ondskefulla stärkelsen försvinner.
Exakt kokning
+ Kokningen bör ske i två stadier: först sakta i 20 minuter (dubbelt så länge för fast potatis) i 70 gradigt vatten, spola av med kallt vatten och låt svalna. Häll sedan potatisen i kokande vatten och låt sjuda tills den uppnått de magiska 82 graderna - den ideala temperaturen då cellerna beter sig precis som de ska. Överkokt potatis ger klibbigt mos, underkokt potatis ger gummiartad konsistens.
+ Låt ånga av i torr panna så att all vätska försvinner och mosa på direkten, annars förstörs cellerna igen.
"Alla kokböcker som rekommenderar matberedare eller mixer för att göra potatismos bör omsorgsfullt rivas sönder", skriver Steingarten, som rekommenderar potatispress.
+ Tillsätt först vispat smör (här får man välja mängd efter samvete) och sedan varm vätska. Rör endast med slev.
Själv anser jag att mandelpotatisen är oslagbar just i mos, men det är ju en smaksak och förmodligen inget de känner till borta i USA. I stället bjuder vi här på lite mer anspråkslösa recept på personliga potatismos. Hitta din egen favorit - med eller utan cellforskning.
Gå till toppen