Kultur

I Gunnar Blås vändkrets

Pseudonymen Gunnar Blå är avslöjad. Och i nya spionthrillern "Övervakningen" är sönderfallet ett allestädes närvarande faktum. Jenny Maria Nilsson vältrar sig i hans mysiga psykoser.

Doktor och förläggare Carl-Michael Edenborg alias Gunnar Blå.Bild: Aurora Bergh Foto
Carl-Michael Edenborg är mystiker. Förväxla nu för allt i världen inte mystik med något klibbigt new age-hittepå eller nyandlig smörja. Mystik är den urreligiositet som är motsatsen till instrumentell religion. Edenborg, skriver jag, för det är han som är Gunnar Blå. Det vet jag, inte på grund av det kontrakt han viftade med på en bild där Blå erkänner Edenborg som sin talesperson – redan innan dess skar jag med ”Ockhams rakkniv” och begrep att även i det här fallet är den rimligaste förklaringen den sanna. Blå och Edenborg har samma smärtpunkter, det vore en alltför egendomlig tillfällighet.
Ett av ”deras” gemensamma intressen är det som Edenborg så utmärkt talade om i radioprogrammet ”Uppvaknandet” som sändes i P1 för ett tag sedan. Han sa om identitet att ”ditt jag är en illusion” och vidare att ”den verkliga verkligheten är en storm”. ”Stormen blåser rakt genom mig” säger huvudpersonen ”Carl” i boken Övervakningen: Minnet av dig när psykosen tar honom. Stormen är själva varat, och romanens kraft, som är stor, kommer ur den tilldragande besatthet författaren har angående upplösning och metamorfos.
”Carl” – med citationstecken, för han är agent – rör sig bland spionattiraljer, täckmantlar och hemlighetsfulla möten. Boken är avslutande del i en trilogi med de tre romanerna inramade på olika vis; den första och andra som deckare respektive skräckroman och denna tredje – ”Övervakningen: Minnet av dig” – som spionthriller. Det är ett förtjusande grepp och kapitlens namn är i kiosklitteraturanda, som ”En honungsskål i ett antikvariat” – lojaliteten med genren är fin. Känslan är densamma som i mardrömmar, något står på spel men oklart vad. ”Carl” övervakas och spionerar i sin tur själv, alla är varandras iakttagare och väntar på att mönster ska synas, att relevant information ska kunna sorteras och gåtor lösas. Men det är en fåfäng strävan.
Derek Parfit, buddisternas favoritfilosof, har i olika teoretiska experiment försökt skaka om vår ett-till-ett-identitet och har lyckats visa att den inte är så given som den ter sig. Vem är du om dina minnen försvinner eller byts ut mot till exempel Napoleons? ”Carl” blir i psykosen en död liten flicka, Sankta Rosalie. Den delen av boken är min favorit. När det oförblommerade vansinnet mumsar i sig honom kommer han till ro. Det är en mysig psykos, tillika ett puppstadie; ”Han var en död liten flicka som slungades runt i vulkanens inre, i varats storm” – jag gillar det. ”Carls” sönderfall är omfattande på alla nivåer, han reser eller snarare flyr mellan europeiska städer och sedan tidigare har ”Den tredje systern” huggit av hans penis. Den ena armen gav han till dottern att äta vid ett nödställt tillfälle.
Vi västerlänningar är så märkligt förtjusta i våra egon – besynnerligt alldenstund det är dessa som smärtar så. Gunnar Blå är förlösande i sin acceptans av nedbrytandet. En person är blott ett namn givet till en uppsättning egenskaper, det kan lika gärna vara Gunnar Blå som är Carl-Michael Edenborg.
Ni kommer att gilla lekfullheten, mötena, detaljerna och hur författaren nyttjar det groteska och knasiga för att berätta. Texten är varken kokett eller plojig och att kalla ”Övervakningen” för experimentell vore ett misstag. Den bär sin egen värld, historien är klar, språket tätt, endast skeendena är hämtade från en annan krets – den krets, den sfär, där människan är dröm, mystik och dikt.
Edenborg berättar i radioprogrammet jag nämnde om hur han i tioårsåldern satte på Beethovens femte symfoni på högsta ljudstyrka, dansade backanaliskt och ville vara ängel, demon eller monster. Den unge Edenborg uppfattade detta tillstånd som en motsats till att komma i tid till skolan och lära sig läxor. Gunnar Blå är sprungen ur den kretsen och längtan efter att hålla det stelnade och totalitära ifrån sig.

Övervakningen: Minnet av dig

Gunnar Blå
Vertigo Förlag
Gå till toppen