Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Hockeyprofil ger sig in i Ängelholmspolitiken

Avhoppade centerpartisten Stig Andersson startar ett kommunalt parti. Namnet är EngelholmsPartiet (EP) och hockeyprofilen Jim Brithén är en av det nya partiets företrädare.

I går fick Ängelholm ett nytt lokalt parti. Förra Centerpartisten Stig Andersson och hockeyprofilen Jim Brithén siktar på att knipa fem till sju mandat vid höstens val till kommunfullmäktige.Bild: Tobias Andersson HD/NST
De träffades redan 1985 på en fotbollsdomarkurs. I går bildade förra centerpartisten Stig Andersson och hockeyprofilen Jim Brithén och ytterligare några ängelholmare ett nytt lokalt parti.
— Vi accepterar inte längre att våra barn och äldre ska lida för att politikerna inte vill prioritera dem, säger Jim Brithén.
Stig Andersson hoppade av centern i november 2008 och blev politiskt obunden. Han hävdade att demokratin hade begränsats genom alliansen och att Centern hade blivit ett stödparti till moderaterna och att det stred mot hans principer.
Det senaste halvåret har han arbetat för att få till stånd ett nytt parti. Och på fredagen blev planerna verklighet. Då hölls ett styrelsemöte där det slutliga beslutet fattades.
— Det tog bara tre dagar att få ihop de 50 namnunderskrifterna som krävs för att få partiet registrerat, berättar han.
Det nya partiet ska stå fritt från de politiska blocken. Målsättningen är att knipa fem till sju mandat i höstens val till kommunfullmäktige.
— För oss är kommunen och dess invånare det väsentliga, inte ideologierna. Röd, grön eller blå spelar ingen roll i kommunpolitiken. Vi vill jobba för de flesta och för kommunens bästa, säger Jim Brithén, som också berättar att han alltid varit intresserad av politik, men att han på grund av jobbet som tränare farit land och rike runt och inte haft tid att engagera sig tidigare.
EngelholmsPartiet vill ge större resurser till barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen. Det handlar i första hand om att satsa på barn, ungdomar och äldre.
— Vi vill omfördela kommunens resurser. Räcker inte det är vi beredda att höja kommunalskatten, säger Stig Andersson.
Partiet vill även skapa ungdomsjobb med kommunen som arbetsgivare.
— Staden är vacker men smutsig. Rabatter och grönytor sköts inte. Det är ganska lätt att skapa ungdomsjobb inom den sektorn. Och inom äldreomsorgen har det bantats så mycket att personalen inte hänger med. Ingen hinner sitta ned och prata med de gamla. Där kan ungdomarna också göra en insats, säger Stig Andersson.
— Det kan inte vara till gagn för kommunen att så många ungdomar går utan jobb. Vi måste ta vårt ansvar, säger Jim Brithén.
I nästa månad kallar partiet till ett allmänt möte.
— Tanken är att vi ska anordna öppna möten inför kommunstyrelsens sammanträden så att medborgarna får säga sitt om förslagen. Vi vill att folk ska få möjlighet att höras och vara med att påverka. Kraften ska komma underifrån, säger Stig Andersson.
Gå till toppen