Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Fem vägar till ett harmoniskt hem med Feng shui

Feng shui kan tillämpas i alla hem och har ingenting med en viss inredningsstil att göra. Jannice Wistrand på Råå lever och arbetar med den asiatiska läran som kan skapa harmoni i ett hem.

Snön bäddar in det gamla sädesmagasinet i ett rofyllt lugn. I det röda tegelhuset, bara ett stenkast från havet, på Råå bor Jannice Wistrand med make sedan sju år tillbaka.
Hon är Feng shui-konsult, inredare och etablerad bloggare med siktet inställt på färg, form och välmående. Hennes blogg har 1 100 unika besökare om dagen och hon är därmed en av landets främsta inredningsbloggare.
Intresset för inredning och personlig utveckling har alltid funnits, berättar hon. Men tillfället bjöds på riktigt först när Jannice Wistrand mitt i livet tvingades att sadla om. En kronisk sjukdom gjorde att hon bestämde sig för att lämna det hektiska näringslivet och arbetet som marknadschef på ett företag i Helsingborg.
Sedan ett par år är hon egen företagare och har kontoret hemma i huset på Råå.
— Jag hjälper både privatpersoner och företag och vet hur det brukar fungera eftersom jag suttit i en företagsledning. Man kommer fram till ett snyggt visitkort, sedan blir det stopp. Men färg och form påverkar vårt välbefinnande.
Hemma hos Jannice Wistrand känner man sig väl till mods. katten Bosse ligger utsträckt på mattan, stearinljus brinner på bordet och det ångar ur kaffemuggarna.
Det gamla sädesmagasinet har fått en ljus inredning men överallt finns små öar som andas Feng shui och balans enligt teorierna om de fem elementen: eld, jord, metall, trä och vatten.
— Det kan vara mycket enkelt. En glasvas med röda tulpaner täcker in både metall, vatten och eld, säger Jannice Wistrand.
I soffan ligger bruna kuddar och påväggen hänger en spegel. Balansen blir påtaglig med fikonträdet i hörnet.
Ett typiskt uppdrag för Jannice kan vara att komma till ett hem där någon ansträngt sig och försökt skapa trivsamma rum. Men de får inte till det sista. Man känner att trivseln inte vill infinna sig. Då möblerar Jannice om med hjälp av de möbler och saker som finns enligt flera Feng shui-kriterier utöver de fem elementen. Det handlar om färger, belysning, material och inte minst det som kallas kraftposition.
— Ingen tycker om att sitta med ryggen mot dörren. Från sittplatser och sängen ska man kunna se dörrar och fönster.
Dessutom menar Jannice att Feng shui, som betyder vind och vatten, handlar om att leva här och nu. Därför tycker hon att vi ska rensa bland "museiföremålen" hemma. Inredningen ska spegla vem vi är och var vi är på väg, inte var vi har varit.
Bort med prylarna, alltså. Minnena sitter inte i sakerna utan i själen, anser Jannice Wistrand.
— Det är väldigt vanligt att man låter barnens rum stå kvar långt efter att de har flyttat ut. Istället ska man inreda den där ateljén eller biljardrummet som man alltid önskat sig. Det är viktigt att omge sig med saker som man tycker om.
Jannice Wistrand ser också en tydlig trend mot mer personliga hem. Homestaging är på väg bort. Vem vill ha samma vita liljor och skålar med citroner som alla andra eller som i vilket heminredningsmagasin som helst?
Hemmet ska vara en plats för lugn och ro, och där man kan samla kraft. Jannice Wistrand tycker att mycket i samhället i dag talar för Feng shui.
— Vi lever ett stressigt liv och intrycken är hela tiden väldigt många. Om vi har det rörigt hemma blir det svårare att koppla av och få ny energi.
En rörig hall är till exempel något man ska undvika. Hemma hos Jannice hänger ett vackert tungt draperi framför kläd- och skohylla i hallen. En stor hortensia välkomnar besökaren och en rund matta mjukar upp alla räta vinklar i den lilla halltrappan. Den bidrar till det viktiga shui-flödet: Inredningen ska porla som en bäck genom hemmet. Långa raka korridorer utan inredning ger ett för snabbt flöde.
— Och äldre hem är ofta allt för överlastade med möbler. Då blir det inget flöde alls.
Förutom hallen är sovrummet en viktig plats för balans. Man ska undvika elektriska prylar som tv-apparten. Det är inte heller något bra ställe för en arbetshörna. Och absolut ingen plats för fotografier på barnen eller svärmor. Istället kan sovrummet få vara den vuxenvrå som så väl behövs.
När Jannice anlitas som konsult brukar hon börja med att titta närmare på flödet i bostaden. Därefter är det dags att se över kraftpositionerna och att de fem elementen finns representerade. Slutligen ska det finnas en överensstämmelse med yin och yang. Ett stilleben i ett fönster eller på ett sideboard ska bestå av höga och låga föremål, mjuka och hårda, fyrkantiga och runda.
Jannice Wistrand har inrett sitt eget hem med få men omtyckta saker. Det är påfallande vitt och enkelt vilket hon förklarar med att hon har ett kreativt yrke med mycket färg och form. Dessutom arbetar maken med marknadsföring. Det ljusa hemmet är vad de behöver för att få lugn och ro, menar hon.
De fem elementen:
Om du ska inreda enligt Feng shui är de fem elementen viktiga. Full balans uppnås genom att alla elementen finns representerade i ett rum eller stilleben, antingen genom färg, form eller val av material.
Eld
Färg: röd, gul, orange
Form: trianglar, pyramider
Material: levande ljus, skinn, päls
Jord
Färg: mörkbrunt
Form: Fyrkanter eller på fyra ben
Material: ruggade ytor, tegel, keramik
Metall
Färg: vitt, pasteller
Form: runda former
Material: metall, sten
Vatten
Färg: svart, mörktgrått, blått, grönt
Form: asymmetrisk
Material: vatten, glas, spegel
Trä
Färg: grönt
Form: pelarliknande former, randigt
Material: växter, frukt, träsaker
Gå till toppen