Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker säger nej till husbåtar i ån

Det blir inga husbåtar i ån söder om hamnbron i Skälderviken. Politikerna säger nej. Men förslagsställaren och arkitekten Björn Kristiansson vägrar ge upp.

Miljökontoret motsätter sig förslaget. Och politikerna i byggnadsnämnden går på samma linje. Det är inte lämpligt att bygga fyra husbåtar i vassviken 100 till 150 meter söder om hamnbron. Naturen kommer att ta skada.
Men upphovsmannen till husbåtarna, Björn Kristiansson, vill ha en chans till.
— Vi får se vad jag kan göra för att gå vidare. Förslaget är ju bra. Helst av allt skulle jag vilja träffa politikerna i miljönämnden och visa upp mitt projekt. Idén om husbåtar är för god för att bara läggas åt sidan, säger han.
Miljökontoret granskade förslaget redan några dagar före jul. Tjänstemännen kom fram till att fyra husbåtar skulle påverka områdets naturvärden negativt. Platsen och omgivningarna omfattas av en rad riksintressen, till exempel för naturvård och friluftsliv.
Miljökontoret befarar dessutom att sedimenten i ån är kraftigt förorenade och att föroreningarna riskerar att spridas när det börjar grävas. Djurlivet, framför allt fågellivet, kan ta skada.
Politikerna i byggnadsnämnden ställer sig bakom miljökontorets farhågor. Björn Kristiansson hade begärt att området skulle detaljplaneläggas, men så kommer det inte att bli.
— Vi ställer oss bakom miljökontorets utredning. Vi vill inte röra i ån, säger Calle Gudmundsson (C), som är ordförande i nämnden.
Stadsarkitekt Sverker Tingdal tycker i och för sig att förslaget med husbåtar låter trevligt.
— Men husbåtarna bör ligga i Skäldervikens hamn, säger han.
Björn Kristiansson berättar att han varit i kontakt med hamnledningen.
— Men där finns ingen plats. Det finns heller inga planer på att bygga ut hamnen, säger han.
Förslagsställaren tycker fortfarande att vassviken söder om hamnbron är den bästa platsen.
— Båttrafiken störs inte, inte heller störs utsikten från de andra båtarna.
Björn Kristiansson låter sig inte nedslås av byggnadsnämndens besked.
— Sista ordet är inte sagt, förklarar han.
Gå till toppen