Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Positivt vårdbokslut

Trots sparbeting på 11 miljoner visar bokslutet för vård- och omsorgsnämnden ett överskott på 3,4 miljoner kronor.

Vård- och omsorgsnämnden har haft ett tufft sparbeting på 11 miljoner kronor hängande över sig det senaste året. Men när bokslutet för 2009 är färdigt, visar det ett överskott på 3,4 miljoner kronor. Christer Nordin (M), ordförande i nämnden, är glad över resultatet.
— Vad det handlar om i stort är att få ordning och reda på rasket. Vi ska ta bort Båstadmentaliteten, att lösa saker mellan skål och vägg, utan dokumentation. Vi kan till exempel inte ha biståndsbeslut som inte följs upp, säger han.
Det, menar Christer Nordin, är en av anledningarna till att det ekonomiska inte har gått ihop sig riktigt på senare tid inom verksamheten. För ett och ett halvt år sedan visade nämnden alarmerande siffror, närmare bestämt 16 miljoner kronor back.
— I dag har vi kontroll på alla beslut. Tidigare tog det för lång tid mellan beslut och verkställande.
Bakom 2009 års överskott ligger ett aktivt arbete för att minska kostnader. Bland annat får alla med kontoansvar numera en enskild genomgång av ekonomin med jämna mellanrum. Och alla chefer får en prognosgenomgång varje månad.
Uppskärpninge n omfattar även en del tuffa beslut, som en restriktivare användning av vikarier, scheman som är bättre anpassade till behoven, att göra sig av med lokaler, kräva in mer pengar på omvårdnadsavgifter och måltider samt mindre bilkörning till förmån för cykling.
Vård- och omsorgsnämnden har också tittat på vilka uppdrag man ska ägna sig åt och vad som faller utanför verksamhetsområdet. Dessutom har anhörigbidraget tagits bort och anhöriganställningar har i många fall ersatts av andra lösningar.
Lägre sociala avgifter tack vare yngre anställda och lägre sjukfrånvaro nämns också som anledningar till överskottet.
Gå till toppen