Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beslut närmar sig för kritiserat gigantprojekt

Den 3 mars väntas kommunstyrelsen fatta beslut om det omstridda EPC-projektet, en investering på dryga 60 miljoner kronor, som ska ge vinst först om 17 år.

Båstad kommun ska investera i ett enormt energisparprojekt kallat EPC. Det ska ge bättre inomhusluft, lägre uppvärmningskostnader och sänka miljöpåverkan för de kommunala fastigheterna.
Investeringen är på över 60 miljoner kronor, alltså mer än 4 000 kronor per invånare. Det är en investering helt i särklass, endast bygget av Kunskapscentrum har kostat mer.
På onsdag nästa vecka, den 3 mars, ska kommunstyrelsen fatta beslut om projektet, som omfattar 35 kommunala lokaler. Det handlar främst om förskolor, skolor och idrottshallar, men även om Musteriet, Malenbadet, polisen, posten, brandstationen och kommunhuset.
Ärendet var uppe för beslut i fullmäktige i december, då NST senast skrev om projektet. Då mötte det motstånd och kritiska frågor.
Bland annat handlade kritiken om prislappen på projektet och vilken garanti kommunen har att verkligen göra de vinster som utlovas.
De långa återbetalningstiderna var också en het fråga. När hela projektet är genomfört, vilket ska ta 18 månader, ska kommunen spara 3,4 miljoner kronor per år. I den takten tar det drygt 17 år innan investeringen har betalat sig.
Frågan om den nya fjärrvärmekulverten till Strandängsskolan, som är nergrävd och klar för användning men som får ligga oanvänd när man via EPC-projektet installerar värmepumpar, restes också.
Över lag var det många frågor som inte hade fått svar. Och kritikerna blev knappast blidkade när svaren kom precis före fullmäktigesammanträdet i december. Engy, det företag som fått i uppdrag av kommunen att undersöka behovet av energieffektiviseringen och så småningom genomföra den, samlade till informationsträff precis innan beslutet skulle fattas.
Det går för snabbt fram för ett så pass stort projekt, hördes flera säga. Flera ledamöter menade att ett projekt av den här storleksordningen kräver mer eftertänksamhet.
Det slutade med att fullmäktige gav underkänt åt förslaget.
— Vi vill visa respekt för de många frågor som fortfarande finns och stödjer därför också en återremiss så att tjänstemännen får en chans att ta fram svaren på de frågorna, sa Anette Åkesson (M) vid det tillfället.
Nu är det alltså upp till kommunstyrelsen att fatta beslut, för att projektet därefter ska landa på kommunfullmäktiges bord igen.

EPC en helhetslösning

EPC, Energy Performance Contracting, är en affärsmodell som används för att investera i åtgärder inom energieffektivisering.
Syftet är att finna alla lönsamma besparingsåtgärder i ett fastighetsbestånd.
Målen är att sänka energiförbrukningen, uppnå ett bättre inomhusklimat och minska fastigheternas miljöpåverkan.
Gå till toppen