Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Revisor ville fälla SD:s södra styrelse

Oreda i ekonomin och en ordförande som ger sina bundsförvanter bättre placeringar på valsedeln. Revisorn är inte nådig i sin kritik mot ledningen för Sverigedemokraternas mäktiga sydliga distrikt. Men bakom anklagelserna ligger felaktigheter och en maktkamp, menar ordföranden.

I gårdagens tidning berättade vi om Sverigedemokraternas årsmöte. Där ville några av medlemmarna inte bevilja ledningen för Sverigedemokraternas sydliga distrikt ansvarsfrihet, med hänvisning till kritiken i en intern revisionsrapport.
I dag kan vi avslöja innehållet i rapporten. Den kritik som framkommer är mycket frän och riktar sig främst mot ordföranden Jens Leandersson från Klippan. Revisorn skräder inte orden.
Jens Leanderssons sätt att hantera inköp har enligt revisorn "mycket allvarliga brister, i klassen tjänstefel". Enligt rapporten ska han bland annat ha handlat trycksaker för sexsiffriga belopp utan orderbekräftelse.
Han får också kritik för att på eget bevåg ha ändrat i förslag till valsedlar. De medlemmar som står på Leanderssons sida ska ha flyttats upp och de som ifrågasatt honom har flyttats ner.
I princip alla påståenden tillbakavisas kraftigt av Jens Leandersson som upplever rapporten som ett försök till karaktärsmord. Han medger visserligen att de administrativa rutinerna inte fungerar tillräckligt bra. Men när det gäller de allvarliga anklagelserna om brister i inköp och hantering av valsedlar menar han att revisorn fått allt om bakfoten, att hans olika roller som ordförande och politisk sekreterare blandats samman.
— Det finns inte mycket som stämmer i rapporten. Vi kan visa protokoll på allting. Han har inte gjort det grundligt, säger han.
Jens Leandersson hävdar att revisionsberättelsen är en del i en maktkamp inom partiet.
— Det finns folk som inte vill se mig som ordförande så det hänger väl ihop med det, säger Jens Leandersson
Även Carina Herrstedt, vice ordförande i distriktsstyrelsen och 2:e vice ordförande för partiet centralt, instämmer i kritiken mot revisorns rapport, även om hon också medger brister och anser att partiet kanske borde sköta upphandlingar central.
— Revisorn fick svidande kritik under årsmötet för sitt sätt att formulera rapporten, men han svarade inte på den.
Om turerna kring valsedlarna säger hon:
— Det har inte fungerat mellan styrelsen och valberedningen. Vi tog fram ett förslag men valberedningen valde att inte lyssna. Några egna listor har Jens inte tagit fram.
Revisorn själv, Alf Grevhagen från Stockholm, tar inte åt sig av synpunkterna utan poängterar att allt som står är väl underbyggt.
— Det finns dokumentation som styrker allt som jag påstår.
Enligt honom blev han förhindrad att svara på kritiken mot hans rapport under årsmötet.
Alf Grevhagen tillsattes av den centrala partiledningen. Enligt partikassören, Per Björklund, hade partiet i ett par månader fått samtal och signaler om att det fanns problem med hur administrativa rutiner och mötesverksamheten hanterades i södra distriktet. Därför tillsattes, som brukligt, en intern revisor med bakgrund i partiet.
Per Björklund ifrågasätter inte revisorns arbete, men poängterar att hans förtroende för den aktuella styrelsen inte är rubbat.
— Den ekonomiska redovisningen, bokföringen, är helt i sin ordning, och det är bra. Sen behövs en uppstramning av administrativa rutiner och kanske en förstärkning av ledningen i de avseendena. Det är mycket möjligt att vi kommer att hjälpa till från riksorganisationen på något sätt, säger Per Björklund.
Carina Herrstedt tror inte att historien kommer att skada förtroendet för SD.
— Nej, därför att inga pengar har försvunnit. Det finns brister i alla organisationer.
Gå till toppen