Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu öppnar sig sagornas värld

Hur många av er har någonsin tänkt tanken att slinka in om på teatern och uppleva en föreställning när du ändå är i staden för att lördagshandla? Det är kanske inte den första tanke som slår folk som stressar mellan matvaruinköp, klädshopping och ett besök i spelbutiken.
Men på lördag öppnar sig denna möjlighet för alla som befinner sig i Landskrona klockan 14 på dagen. Då är det nämligen premiär för Öresundsteaterns föreställning Kom ska du få höra på den lilla intima scenen på Norra Kyrkogränden.
— Kom ska du få höra är en samling sagor och berättelser från hela världen lämpade för öron från fem år och uppåt till precis hur gammalt som helst. Den första föreställningen bygger på en skapelseberättelse från Malawi. Den handlar om hur solens dotter stjärnan upptäcker jorden och blir dess moder och så småningom månen, berättar Anders Kungsman, en av två halvor som utgör Öresundsteatern.
— Föreställningarna ska ges under fem lördagar och det blir olika sagor och berättelser varje gång. De är hämtade från hela världen, i bland har vi bakat samman två olika berättelser till en. De bygger på traditionellt berättande men vi har använt den konstnärliga friheten att bearbeta berättelserna, säger Per Ullberg.
Öresundsteatern har numera sin hemvist i en mindre men mycket inbjudande lokal mitt i Landskrona. Här finns bara plats för 26 sittande vuxna besökare. De lördagar som Kom ska du få höra spelas kommer man att ändra förutsättningarna för besökarna.
— Det blir kuddar på golvet för barnen sedan får vi se hur vi löser det för de som har vuxna med sig i publiken, säger Per Ullberg.
Scenografin blir också speciell. Allt kommer kretsa kring en marockansk kudde i mitten på scenen. Och varje föreställning inleds med de traditionella ord som Ashantistammens historieberättare alltid inleder sina berättarstunder med runt lägerelden, "Vi påstår inte, vi påstår verkligen inte att det vi berättar är sant".
Den 13 mars blir det ett gästspel från Teater Pepino i Lund som ger Majalill och draken i två föreställningar. Dessa föreställningar vänder sig till publik från tre år och uppåt.
Gå till toppen