Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bostäder på Trollbäcken får vänta

Kommunstyrelsen sade nej till bostäder i den före detta fruktodlingen på Trollbäcken. Däremot sade de ja till Båstadhems område intill, men även detta riskerar att få vänta.

Bostäder eller inte bostäder? Seniorboende eller hyreslägenheter? Trollbäcken splittrar politikerna.Bild: Mats Roslund HD/NST
Det blev återremiss för planerna att exploatera området som går under namnet Trollbäcken. Förslaget var att Seniorgården skulle få bygga seniorbostäder på 60 procent av området och att Båstadhem skulle bygga hyreslägenheter på resten.
Bjärepartiet, Centern, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna yrkade på återremiss, alltså att förslaget inte godkänns som det såg ut, utan att tjänstemännen får i uppdrag att utarbeta ett nytt.
Det innebär också att detaljplanen för området, som är kopplad till det tänkta exploateringsavtalet, föll.
Området ligger vid Aromavägen och Vångavägen. Olika förslag har stötts och blötts de senaste åren. Enligt det nuvarande skulle södra delen säljas för fyra miljoner kronor till kommunala Båstadhem för bygge av 24 hyresrätter. Norra delen skulle säljas för 11,1 miljoner kronor till privata Seniorgården, som skulle bygga 60 bostadsrätter för äldre.
Ann-Margret Kjellberg (S) skriver i sin reservation i samband med kommunstyrelsens arbetsutskott den 17 februari att "kommunen upplåter sin mark för bostäder till den kategori som vi inte behöver locka hit för de kommer ändå. Välbärgade personer i övre medelåldern."
Hon vill dessutom att den motion som sedan tidigare är inlämnad, och som kräver att proceduren görs om "i den ordning den borde gjorts", behandlas av kommunfullmäktige först.
Hennes partikollega Håkan Philipsson säger att det räcker med seniorboende i området och att det krävs centrala hyresrätter för att locka barnfamiljer.
— Det är en helt annan sak om vi talar om trygghetsboende eller vårdboende, säger han.
Däremot är det enligt honom inte givet att just Båstadhem ska bygga hyresrätter på hela området.
Kommunstyrelsen gav däremot klartecken att låta Båstadhem bygga på marken intill, längs södra delen av Korrödsvägen.
Men för de 16 hyreslägenheter som planeras där blir det troligen ingen byggstart än på ett tag. Båstadhem har nämligen tänkt att husen ska byggas samtidigt som, och vara av samma modell som, de nu stoppade husen på Trollbäcken, och därmed ge samordningsvinster.
Gå till toppen