Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Veterandebut på skånska

Efter drygt trettio år som musiker nystartar Miko Walldén. Han skivdebuterar med albumet ”Skånska Maffian”. Och helsingborgaren gör det på skånska.

Vi hittar Miko Walldén i Chasing Sparks Studio som är ett ombyggt villaförråd i Ödåkra. Mats Nilsson i Brandsta City Släckers äger studion. Tillsammans med honom har Miko förverkligat gamla och nya idéer.
Han har hunnit bli 46 år när han nu stolt presenterar sin debutplatta ”Skånska Maffian”.
– Okej, jag var med på en singel med Valley i slutet av 80-talet. Men detta är den första skiva som jag kan kalla min egen. Jag är glad att jag väntat så att jag hunnit lära mig hur jobbet ska göras.
Det ska sjongas pau skaunska. Han tycker att skånsk rock inte uppmärksammas efter förtjänst, som då Wilmer X och Peps var i farten.
Miko spelar gitarr, munspel, bas och keyboard. Dessutom är han sångare och låtskrivare.
– Skånska Maffian, Sun Trip, Covers & Others och en trio...
Miko räknar upp banden han nu är aktiv i. Under 33 år har han medverkat i lika många andra: Cherokee, Valley, Ten & Out och The Bästa. Han har spelat med namn som Dan Hylander, Mikael Rickfors, Mats Ronander och Charlotte Perelli.
Det har alltså hänt en hel del sedan en kaxig fjortis debuterade på Norreheds fritidsgård.
– Jag var en stencool kille som skulle erövra världen när jag spelade bas i Cherokee, skrattar multimusikern.
Han lever för musiken, men inte på den. Att stå på scenen, att knåpa med texter, att komma loss på gitarren, har varit hans sätt att möta livets utmaningar.
– Jag hade en period av dödsångest, då jag tyckte att folk dog som flugor omkring mig. På samma sätt har jag mött andra svårigheter, som separationer. Låtskrivandet fungerar som självterapi.
Han förklarar allvarligt, att han satt i en seans för några år sedan. Mediet fick kontakt med en av Mikos döda kamrater som själv hade varit musiker. Budskapet var att han skulle ta tag i sin egen musik. Inte bara arbeta för andra.
Texterna handlar om vänner han slarvat bort längs vägen (”Då va då men nu e nu”), elaka tungor (”Vem e de som har sagt så?”). Han drar paralleller till dikter, tavlor och annan konst där artisten blottar sina problem och samtidigt förmedlar något till andra människor.
– Jag älskar att köra motorcykel. När jag drar i väg på bågen blåser jag bort all skit. Så ”Harli deividson blos” handlar också om mitt liv. Även om jag kör Triumph.
Några spelningar har Skånska Maffian inte ännu bokade. Miko är capo di tutti capi. I övrigt är sättningen flexibel.
– Det är en kamp att synas och höras i mediebruset. Men ”Jonnie” och ”Harli deividsån blos” har redan spelats i Radio Malmöhus.
Närmast väntar After Ski i Tärnaby med Covers & Others.
Miko Walldéns ”Skånska Maffian” släpps 15 mars på egen etikett. Albumet rymmer 12 låtar. Här finns två som Miko inte gjort, Dan Hylanders ”Vildrosor och tistlar”, och Kal P. Dals ”Jonnie”. På ”The Harley Davidson Blues” sjunger Tele-Caj.
Gå till toppen