Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Drömmen om jordbruket blev sann

Ända sedan han som liten pojke fick följa med pappa och mamma ut till sommarstugan i Skäret på Kullahalvön har han drömt om ett eget jordbruk.
— Där fick jag under sommarloven hjälpa lantbrukarna runtomkring med diverse sysslor. Det tyckte jag var jätteskoj, säger Hans (Hasse) Selander.
30 år senare blev drömmen sann. Sedan 25 år tillbaka driver Hans och hans hustru Ann-Katrin ett eget jordbruk i Svenstorp – en gudsförgäten håla mellan Ugglarp och Slöinge, i sin tur beläget mellan Halmstad och Falkenberg.
— Svenstorp är väl inte världens största ort. Med litet god vilja kan vi räkna ihop till tre familjer, som bor här året runt.
Jordbruket är på 100 hektar. Numera handlar det bara om odlingar, främst då vete, som uteslutande levereras till Berte Kvarn i närheten.
— Tidigare hade vi också djur, främst då ungtjursuppfödning. Men det slutade vi med för några år sedan, säger Hasse.
Han slog första gången upp sina ljusblå på Erik Dahlbergsgatan i Helsingborg. Efter några flyttade han till närbelägna Wrangelsgatan och det var här fotbollskarriären inledes.
— På den tiden bilades det ofta kvarterslag. Vi fick ihop ett så starkt sådant att vi på vår plan i Pålsjö skog bankade skiten ur ett av Kullavägens pojklag.
Det gjorde så starkt intryck på ledarna i Kullavägen att hela kvarterslaget värvades dit.
— När sedan en av ledarna i Kullavägen drog vidare till HIF tog han med sig några av oss, berättar Hasse.
Han blev HIF trogen fram till 1969, året efter degraderingen till allsvenskan och det misslyckade kvalet för att ta sig tillbaka till den högsta serien.
Hasse flyttade till Uppsala.
— Det var främst för att jag ville utbilda mig till agronom på Lantbruksuniversitetet i Ulltuna.
Samtidigt med utbildningen trappade han ner som fotbollsspelare och nöjde sig med div 3-spel i Upsala IF.
Så småningom blev han klar med utbildningen.
— En utbildning som jag inte har mycket nytta av i dag, säger Hasse.
Samtidigt med examen tog han något steg uppåt i seriesystemet och började spela i Sirius, som då höll till i div 2 (nuvarande superettan).
Så småningom blev det allsvenskt spel även i Sirius innan Hasse åter drog söderut, den här gången dock inte till Helsingborg, utan till Halmstad.
— Fick tips om att det fanns en gård till salu utanför Halmstad. Eftersom jag så gärna ville ha ett eget jordbruk passade det här alldeles utmärkt, allra helst som det på den tiden inte fanns överdrivet många jordbruk som var till försäljning. Därför gällde det att ta chansen när den dök upp.
Åren i Halmstads BK blev de mest minnesvärda i Hasse Selanders fotbollsliv. Det blev ju SM-guld både 1976 och 1979.
— Och så fick jag uppleva en tränare som Roy Hodgson. Det var stort och bland det allra bästa jag varit med om i mitt fotbollsliv. Roy kom till Sverige med en helt annan syn på fotbollen än tidigare tränare jag haft. Det var både spännande och omvälvande.
Med 42 A-landskamper på meritlistan fanns det också intresse från europeiska proffsklubbar. Men det som till slut blev en realitet ute i fotbolls-Europa vill han helst glömma.
Hasse hamnade i det tyska div 2-laget Worms, beläget i en liten håla utanför Frankfurt.
Sejouren i tysk proffsfotboll blev dock kortvarig. Redan efter ett halvår drog han hemåt igen.
— Worms är beläget i Ruhr-området. Därmed var luften rejält förorenad via utsläppen från alla industrier. Det tålde inte mina luftrör. Jag blev sjuk och ville inte vara kvar, säger Hasse.
Aktuell: Fyller 65 år den 15 mars
Bor: Gård i Svenstorp (mellan Halmstad och Falkenberg)
Familj: Hustrun Ann-Katrin, barnen Josefine, 34 år, Jon, 33, Lisen, 30 och Pär, 25 samt två barnbarn.
Klubbar som spelare: Kullavägens BK, HIF, Upsala IF, Sirius och Halmstads BK.
Klubbar som tränare: Falkenbergs FF och Slöinge GoIF.
Meriter: 42 A-landskamper (1966–77), två SM-guld (1976 och 19769) med Halmstads BK.
Favoritmusik: Bruce Springsteen.
Styrka: Att jag alltid fått vara frisk.
Svaghet: Kan inte komma på någon.
Så firas födelsedagen: Det blir inget större firande. Bara tillsammans med goda vänner.
Gå till toppen