Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vanvårdade djur fick fristad i Ingelsträde

Mikael Gustavsson fick några timmar på sig att fixa logi åt 300 vanvårdade djur. Då mådde de inte så bra, men nu har de hämtat sig och är på väg till nya och förhoppningsvis bättre ägare.

Det var för tre veckor sedan som myndigheterna i Halland kontaktade Mikael Gustavsson som driver Djurambulansen i Skåne AB utanför Höganäs. Kan du vara i Tvååker om ett par timmar? undrade de.
— Ja visst svarade jag och tänkte att det handlar väl om fyra hästar eller så. Då berättade de att det rörde sig om 300 djur!
Bakgrunden känner de flesta till. När länsstyrelsen kontrollerade en gård utanför Varberg uppdagades en ofattbar misär. Döda djur låg bland levande som var så gravt misskötta att ett tiotal fick avlivas omedelbart. Bland annat två hästar som hade så vanväxta hovar att de inte kunde förflytta sig.
— Det var sådan misär att du inte hade trott dina ögon. I en stor loge gick alla djuren i sin egen avföring, säger Mikael Gustavsson.
Polisen har inlett en förundersökning mot paret som ägde djuren som misstänks för djurplågeri. Länsstyrelsen i Halland omhändertog djuren. Rent praktiskt innebar det att man anlitade Mikael Gustavsson.
— Jag hade fem timmar på mig att få hit ett hyrtält till fåren och fåglarna och hyra in extra transport för att få plats med alla djuren.
Det här är vad Mikael Gustavsson fick med sig från Halland.
150 får av olika slag, 100 fåglar - allt från påfåglar till höns, 20 kaniner, sex hängbuksvin, tre linderödssvin, en shetlandsponny, fem katter, tre hundar och ett lamadjur. Nu är de inhysta i olika delar av gården . Hundarna har redan hittat nya ägare, katterna likaså, och gässen, myskänderna och resten av änderna är på väg till en stor och fin damm i Kullabygden.
Resten av djuren ska också säljas, har länsstyrelsen bestämt, och det sköter Mikael Gustavsson om.
— I samråd med myndigheterna. Polisen kontrollerar till exempel de som köper djuren så att de inte förekommer i djurskyddsärenden sedan tidigare.
Hela det praktiska omhändertagandet sköter Mikael Gustavsson på uppdrag av myndigheterna, som köper den tjänsten av honom. Och det har varit några intensiva veckor. Att så stora besättningar tas om hand är mycket ovanligt. Nu ser man inte mycket av den vanvård djuren har utsatts för. Grisarna har knorr på svansen, katterna och kaninerna lever lyxtillvaro och fåglarna får så mycket mat de vill.
— Många av djuren var ängsliga när vi hämtade dem. Nu är de sociala och trevliga, säger Mikael Gustavsson.
Det är först när man kommer till lamadjuret och fåren som man får en aning om vilket liv de har levt tidigare. Deras pälsar är fullständigt gigantiska och bepansrade av skit.
— Det kommer två killar snart och klipper fåren. Vi har inte kunna göra det tidigare för det har varit för kallt. Men gissa om de kommer att bli glada när de blir av med sin tunga päls, säger Mikael Gustavsson.
Gå till toppen