Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ask gör en pudel om sexköp

Justitieminister Beatrice Ask backar efter sina uttalanden om att misstänkta sexköpare borde få grälla kuvert i posten. "Jag ångrar att jag uttryckte mig så klumpigt", säger hon. Fredrik Reinfeldt välkomnar Asks pudel.

Betarice Ask (M) ångrar sig.Bild: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX Foto
Justitieminister Beatrice Ask backar och gör en pudel efter sina uttalanden om att misstänkta sexköpare borde få grälla kuvert i posten.
— Jag ångrar att jag uttryckte mig så klumpigt, säger hon till TT.
Ask uttalade sig på seminarium förra veckan:
— Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, sade hon bland annat.
— Det är lite grann att du får skämmas på torget, sade Ask vidare.
Kritiken mot Ask har stadigt vuxit i styrka och alltfler borgerliga företrädare har också stämt in i kritiken.
— På ett seminarium om ungdomar som prostituerar sig försökte jag diskutera risken för upptäckt som i sig är brottsförebyggande. Jag gav då ett exempel som blev konstigt. Jag anser inte att rättsväsende ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda och regeringen planerar inget sådant förslag, säger hon.
Ask ångrar sina uttalanden.
— Ja naturligtvis och javisst gör jag en pudel. Det var klumpigt uttryckt eftersom det kan och har missuppfattats. Det skymmer det viktiga, att vi måste fundera över hur ungdomar ska skyddas på nätet och i andra sammanhang där de riskerar att utnyttjas. Jag beklagar det.
Ask säger att hon har en mycket bestämd uppfattning om att man är oskyldig till dess att man har bevisats om att man har begått ett brott och att den som är dömd och har avtjänat ett straff ska vara fri.
— Jag har inga som helst problem med den sortens grunduppfattningar och jag tycker det är bra att så många nu ställer upp för principerna som gäller rättssäkerheten. Men jag tycker att det är märkligt att så få nu diskuterar det egentliga problemet att vi har 15-16-åriga ungdomar som utnyttjas.
Hon slår fast att sexköpare inte ska behandlas annorlunda än andra som begått brott.
Men hon poängterar samtidigt att den allmänna inställningen till sexköp och att utnyttja väldigt unga har betydelse.
Förre justitieminister Thomas Bodström (S) tycker att det är bra att Beatrice Ask nu backar, men det är oroväckande att det tog sex dagar för henne att förstå det som alla andra insåg direkt.
— Det verkar vara en omvändelse under galgen, säger han.
Men Bodström tar tillbaka sina krav på hennes avgång och anser att det inte är aktuellt att kräva en misstroendeförklaring.
— Hon får gärna sitta kvar. Det är en fördel för Socialdemokraterna, säger han.
Statsminister Fredrik Reinfeldt välkomnar Asks pudel:
— Det är väl bra att hon på detta sätt bara konstaterar att det inte förbereds ett sådant förslag och att det var en olycklig formulering, säger han.
Gå till toppen