Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget miljösamarbete med Söderåsen

Söderåsens miljöförbund vill inte samarbeta med Båstad i miljöfrågor. Miljöavdelningen står fortsatt utan chef.

Söderåsens miljöförbund, bestående av Bjuv, Klippan, Perstorp, Svalöv och Örkelljunga, har enats om att tacka nej till Båstads ansökan om att få vara med i deras miljöklubb. Anledningen är att Båstad ligger för långt bort.
De sex kommunerna är angelägna om att miljöförbundets verksamhetsområde utgör ett sammanhållet geografiskt område. Om Båstad skulle accepteras i förbundet skulle det, enligt styrgruppen för de sex kommunernas samarbete, kraftigt försvåra samordningen, framför allt när det gäller personal.
Kommunens miljöavdelning kommer därför att stå utan miljöchef ytterligare en tid och de tre inspektörerna får klara sig på egen hand.
Båstads tidigare miljöchef, Jörgen Hanak, avgick i oktober 2008 i protest mot nerdragningarna i miljöavdelningens budget. Då tillsattes Patrik Nilsson som tillfällig chef. Han var tidigare miljöinspektör, men blev uppsagd i samband med besparingarna. I april 2009 valde även han att ta en annan tjänst, på Halmstads kommuns miljöavdelning, och Båstad stod åter utan miljöchef.
Att anställa en egen miljöchef på heltid är dyrt och har tidigare inte varit aktuellt. Möjligheterna att samarbeta med grannkommunerna är redan utredda och varken Laholm eller Ängelholm vill inleda ett fördjupat samarbete. Nu är frågan vilka alternativ som återstår för Båstads del.
NST har försökt nå samhällsbyggnadsnämndens ordförande och samhällsbyggnadsförvaltningens chef, men utan framgång.
Gå till toppen