Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ulla har tävlat i mer än 60 år

Hon har hunnit bli 72 år. Men några ålderskrämpor är det inte tal om. I helgen tävlar hon igen.

Ulla Håkansson ger sig inte. Trott att hon fyllt 72 år tävlar hohösn fortfarande i dressyr.Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST
För över 60 år sedan var hon med i sin allra första tävling.
— Jag kommer inte ihåg det exakt, men när jag var drygt tio år fick jag och min syster en ponny av pappa, en ponny som vi fick skiftas om att rida och tävla på, säger Ulla Håkansson, som hunnit bli 72 år.
Men redan när hon var ett år - för drygt 70 år sedan, alltså - satt hon för första gången upp på en häst.
— Jag fick sitta på den tillsammans med pappa, säger Ulla
Några år senare kunde hon rida på egen hand.
— Det var fortfarande på pappas häst. Sedan dröjde det ytterligare några år innan jag fick en egen häst och då fick jag alltså dela ridningarna på den med syrran, säger Ulla.
Att säga att hon är still going strong är sannerligen inte att ta i. I november i fjol fyllde Ulla 72 år och i helgen deltar hon i dressyrtävlingarna i Ridhuset i Åstorp.
— Jag har under alla år försökt sköta mig på bästa sätt och leva ett sunt liv. Det har jag tydligen lyckats väldigt bra med, eftersom jag fortfarande känner mig pigg och frisk, säger Ulla.
Det där är dock en sanning med litet modifikation. Ulla har nämligen drabbats diskbråck.
— Visst gör det ont när jag sätter mig upp i sadeln. Men det är bara att bita ihop och försöka glömma smärtan. Det känns dessutom bättre efter ett tag när jag blivit uppvärmd, säger Ulla.
Hon var med i sin första riktigt stora tävling i Achen 1967, då som hoppryttare. Då satt hon i sadeln på Ajax, hennes mest framgångsrika häst.
Det blev början till slutet för Ajax som hopphäst.
Ulla berättar:
— Vår start tidigarelades med en halvtimme. Det var varken Ajax eller jag riktigt beredda på. Därför blev det stressigt värre. När vi kom fram till ett av de allra första hindren vägrade Ajax. Det hade han aldrig gjort på det sättet tidigare och jag började ana att allt inte var som det varit.
Ulla försökte ytterligare ett år med Ajax som hopphäst, men till slut gav hon upp. Det blev dressyr i stället.
Och i den disciplinen visade sig Ajax vara ännu bättre, ja, så bra att han och Ulla kvalade in till OS i München 1972.
— Det är unikt att en hopphäst på så kort tid blir en så bra dressyrhäst. Jag har i alla fall inte hört talas om det, varken förr eller senare, säger Ulla.
Själv tycker hon inte det är lika märkligt. Hon hade nämligen tränat dressyr med Ajax, även när han var som bäst som hopphäst.
— Det tycker jag för övrigt alla som sysslar med hoppning ska göra. I dressyr lär man hästen att lyda och det nar man stor nytta av även i hoppning, säger Ulla.
Var Ajax ett unikum så är Ulla också det - i allra högsta grad. I mer än 40 år har hon tillhört eliten, både nationellt och internationellt.
— Jag vet inte någon som kunnat hålla sig på toppen så länge, säger Ulla.
Och ännu tänker hon inte ge upp. För drygt ett halvår sedan köpte hon en ny häst, 11-årige Richelle. Så pass gamla hästar brukar hon inte köpa. De brukar vara sex-sju år yngre.
— Men jag är ju så pass gammal att jag ju inte kan köpa en ung häst...
Ulla skrattar innan hon fortsätter:
— Jag vill ju ha några år på mig för att se till så att det Richelle blir en bra dressyrhäst. Det tar väl ytterligare fyra-fem år.
I helgen ska hon visa vad den går för i Ridhuset i Åstorp. Där firar dressyrtävlingarna nu 20 år och Ulla har varit med under i stor sett alla år.
— Men hur många gånger jag vunnit här har jag ingen aning om. Antalet måste dock vara tvåsiffrigt, säger Ulla.
Att Åstorpsorten RF drog i gång den här tävlingen för 20 år sedan berodde på att man begåvats med ett nytt ridhus.
— Men styrelsen ställde sig väldigt tveksam när jag och Ulf Nilsson första gången kom med idén. Till slut gav den dock med sig, säger Cecilia Helgeson i tävlingsledningen
Och det blev succé direkt. Fullsatt på läktarna och 45 000 kronor i vinst.
— Vi går fortfarande med litet vinst, men det är inte lika mycket folk på läktarna längre, säger Cecilia.

Har varit med i sex OS

Namn: Ulla Håkansson.
Ålder: 72 år.
Bor: Kristianstad.
Tävlar för: Strömsholms RSF.
Meriter: Sex OS (lagbrons 1972 i München och 1984 i Los Angeles, sex VM (lagbrons i Rom 1998), nio EM (lagbrons i Wolfsburg 1971 och Verden 1997), 24 SM-medaljer (212 guld, 7 silver och 5 brons).
Aktuell: Ställer i helgen upp i de nationella dressyrtävlingarna i Åstorp.
Gå till toppen