Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satsning på att aktivera seniorer

Bjäres seniorer ska få hjälp att komma ut på aktiviteter tack vare kommunens och frivilligorganisationernas gemensamma satsning.

En fjärdedel av Båstads befolkning är över 65 år. Många av dem är orörliga och kan inte ta sig någonstans eller är rädda för att ramla. Andra har inte lika många vänner kvar som tidigare i livet.
Nu tar kommunen hjälp av frivilligorganisationerna för att råda bot på ofrivillig ensamhet och skapa en aktiv fritid åt seniorerna.
— Det handlar inte om några storslagna grejor, det handlar om att skapa mötesplatser och att ta del av vardagskultur, säger Karin Sörensson.
Sedan en månad tillbaka jobbar hon med att försöka aktivera Bjäres seniorer. Hon är kommunens nya enhetschef för socialt innehåll och aktiviteter. Det handlar om att förbättra pensionärernas hälsa och att ge dem en meningsfull fritid.
I stället för att sitta på kammaren ska det finnas möjlighet att komma ut på promenad, diskutera filmer, laga mat, lyssna på musik och gå på biblioteket.
— Det är tydligt i Båstad att pensionärer ofta är ensamma. Hit flyttar man när man går i pension och sedan inser man att man inte har några anhöriga i närheten, säger Karin Sörensson.
Redan den 7 april drar de återkommande promenaderna i Förslöv med efterföljande lunch igång. Målet är att gemensamma promenader ska genomföras på flera platser efter hand. En annan aktivitet som är på gång är filmvisning med diskussion efteråt.
Tanken är att alla byar på Bjäre ska ha aktiviteter för de äldre invånarna, och att de som bor både hemma och på ett boende ska kunna delta.
Tack vare samarbete med frivilligorganisationer som studieförbunden, kyrkan, Lions, Röda korset och pensionärsföreningarna behöver satsningen inte bli särskilt dyr för kommunen. Tanken är att frivilliga krafter tar hand om själva genomförandet.
Kulturen pekas ut som viktig att satsa på och under våren kommer 30 personer inom hemtjänst och på kommunens boenden att bli kulturombud. Deras uppgift är att stimulera och utveckla vardagskulturen, som att lyssna på musik tillsammans eller prata om konst.
Karin Sörensson tror inte att det blir några problem att hinna med den extra kultursatsningen.
— Det handlar om att ändra synsättet på hur man behandlar äldre. Det tar inte så lång tid för hemtjänsten att till exempel plocka en tussilago och lämna samtidigt som man lämnar maten hos någon. Sedan kan man prata om tussilagon. Det betyder att personen har blivit sedd. Och en person som har blivit sedd larmar kanske inte lika ofta, säger hon.
Bakgrunden till satsningen är att vård- och omsorgsnämnden fattat beslut om att varje vårdtagare ska ha rätt till en timmes social aktivitet varje vecka. Samtidigt har Region Skåne i folkhälsostrategin för 2010–2013 pekat ut satsningar på just äldre som prioriterade under perioden.
För tre år sedan var en liknande satsning på gång i Båstad, men då avbröts den i inledningsskedet av besparingsskäl.
Gå till toppen