Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Östra Karup blir dubbelt så stort

275 bostäder. Det är kommunens förslag som gör Östra Karups tätort dubbelt så stor. Men länsstyrelsen har ännu inte svarat på kommunens begäran att flytta gränsen för naturreservat.

Kommunen vill bygga ut Östra Karup rejält inom de närmaste fem åren. I detaljplanen som just nu hänger för allmän beskådan i kommunhuset ges plats för cirka 90 villor, 40 rad- eller parhus och 145 lägenheter.
Det planerade området ligger väster om den befintliga villabebyggelsen i byn, på båda sidor av Gnejsvägen. Om detaljplanen klubbas igenom betyder den att Östra Karup blir dubbelt så stort.
Bebyggelsen ska begränsas till två våningar med möjlighet att bygga ytterligare takvåning eller, om man skulle känna för det, ett torn. I korsningen Viktor Ewalds väg och Gnejsvägen är det tänkt att en livsmedelsbutik och en förskola ska ligga. Genom hela området ska dagvatten flyta i bäckar och dammar.
Under tiden som detaljplanen hänger i kommunhuset, till den 12 april, är det fritt fram att lämna synpunkter.
En instans som redan har gjort så i ett tidigare skede är länsstyrelsen, som är negativ till placeringen av området. En del av det planerade bostadsområdet hamnar nämligen på naturreservatsmark.
Naturreservatet som omfattar åsens nordsluttning sträcker sig omkring 100 meter från skogskanten, men det planerade området är tänkt att ligga bara 50 meter från brynet.
Länsstyrelsen har rätt att flytta reservatsgränsen om det finns synnerliga skäl. Kommunen anser att det finns sådana, och att det däremot inte finns skäl att behålla dagens gräns. Natura 2000-området slutar i skogskanten och det är kommunens uppfattning att naturreservatet borde sluta på samma plats.
Kommunen har skrivit till länsstyrelsen och bett om en ändring, men ännu inte fått svar.
En fjärdedel av marken ägs av kommunen, resten av tre privata markägare. Än finns inga konkreta intressenter för att bebygga och det är inte klart om det blir Båstadhem eller någon annan exploatör som kommer stå för lägenheterna.
Gå till toppen