Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stenar ger tyngd åt trädgården

Sten är bra byggklossar när du skapar ett spännande trädgårdsrum. Det är ett hållbart material som bara blir vackrare med åren. Och bäst av allt – stenarna får dina växter att trivas ännu bättre.

Trenden med stenar i trädgården håller i sig. Nu är det inte bara stenpartier, kantstenar och slingrande gångar som gäller. Stora stenbumlingar placeras som prydnader och ytor med stenkross i olika färger bildar fina mönster.
Det finns massor av olika stenar att välja bland. Både naturstenar och fabrikstillverkade plattor åldras vackert och får så småningom en fin patina av mossor och lavar. För att få en mer levande känsla i sin trädgård kan man blanda olika sorters material och färger och undvika att täcka stora ytor av precis samma sten. Betongplattor, kullerstenar, gatstenar och singel passar utmärkt ihop – släpp loss fantasin så får du en mer personlig trädgård.
Sätt örtkryddor, fetbladsväxter och andra torktåliga växter intill stenpartier. Eftersom vattnet rinner rakt igenom partierna lämpar de sig också bra för lökväxter som krokus och tulpaner.
När ett större område täcks med plattor blir det snyggt att lyfta bort ett par för att plantera något grönt, fylla med stenkross eller slipade sjöstenar.
Den som vill inspireras av japanska trädgårdar kan lägga ut dekorationssten, gärna i olika färger så att gruset bildar mönster som symboliserar det oändliga havet. I en japansk trädgård har varje sten en levande själ och ett eget språk. Man talar om att stenarna har både huvud, rygg, mage och svans. Och de väljs ut med stor omsorg för att passa in i trädgården.
Precis som stora berghällar värms upp kan också mindre stenar lagra solvärme. Att odla invid stenmurar är ett klassiskt sätt att förbättra mikroklimatet i rabatten. Stenmurar och enstaka större stenar blir bra vindskydd och klätterstöd för växterna. Och eftersom stenarna lagrar solvärmen från dagen gynnar det växterna under kalla nätter.
Ett stort stenblock i trädgården blir ett tacksamt stöd för vilken buske eller blomma som helst. Även mindre stenar som ligger i rabatten förbättrar växternas odlingsförutsättningar.
Säckar med stenkross, sjösten och andra mindre stenar finns att köpa hos välsorterade trädgårdshandlare. De har också mycket annat i sten; bänkar, skulpturer, fågelbad, krukor och prydnadsklot.
Stenföretagen erbjuder plattor, marktegel, kullersten och gatsten. Det finns både svenska och importerade stenar. Vanliga sorter för trädgård är skiffer, kalksten, granit, diabas och marmor som finns i ett otal färg- och mönsterkombinationer. Där säljs också många naturtrogna betongstenar.
Det kan också löna sig att höra med schaktfirmor, lantbrukare eller grustag. Särskilt om du behöver större mängder kullersten eller några stora stenblock.

Så här kan du också använda sten

° Häng i snöre för att tynga ner fruktgrenarna.
° Lägg runt husgrunden för att undvika jordstänk när det regnar.
° Täck jorden i blomkrukorna så minskar avdunstningen.
° Lägg runt grönsakerna så blir de inte jordiga när man vattnar.
° Gör sittplatser till fåglarna i fågelbadet.
° Lägg under stuprännans utkast - vackert och praktiskt.
° Skriv växtnamn på stenarna och placera dem i trädgårdslandet.
° Lys upp ett mörkt hörn av trädgården med en vit sten.
° Byt ut en ruta i plattsättningen mot småsten.
° Placera en sten bakom en vacker växt så syns den bättre.
° Lägg ut småsten om du störs av katter som vill kissa i rabatten.
° Gräv ner stenar till hälften i rabatten för att magasinera solvärme.
Skaffa stenar
° Stenar i naturen ingår inte i allemansrätten, man måste därför alltid fråga markägaren om lov innan man tar med sten hem.
° Mindre stenar köps kilovis i säckar hos trädgårds-, bygg- eller stenhandlare.
° Större stenar kan du köpa från grustag, stenhuggeri, lantbrukare eller schaktfirmor.
Gå till toppen