Kultur

Orientering om "Orientering"

Det har blivit snålare med genomarbetade kataloger till konstutställningarna på Dunkers men till Marianne Lindberg De Geers retrospektiva Orientering utger kulturhuset nu en bok, "Marianne Lindberg De Geer och kritiken", sammanställd av denna kultursidas korrespondent i Paris Sinziana Ravini. Den är ett bra komplement till utställningsbesöket.
Tack vare att Lindberg De Geer skiljer sig från flertalet konstnärer genom att hon gärna tar plats i debatten kring konsten, också via andra medier än de som förknippas med hennes konstnärskap, kan man här läsa en fyllig sammanställning av hennes humoristiska kamp not dumheter bland alla som på ett eller annat sätt sysslar med konst, inklusive utövarna själv.
Här sammanfattas debatter och återges till exempel hennes "Listan", en ironisk, tabellformig evaluering av Sveriges konstkritiker, och "Karta över en konstvärld där ingen känner sig uppskattad efter förtjänst".
Dessutom sammanfattningar av mottagandet av hennes verk från 1970 och framåt. Informativt och upplyftande för den som trott att de gångna decenniernas konstdebatt varit en ensidig affär för diplomerade icke-konstnärer.
Gå till toppen