Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Känslofyllt vid omhäktning

23-åringen som är misstänkt för att ha vållat 78-åriga Ingers död på Hemköps parkering omhäktades på tisdagsförmiddagen. Förhandlingen blev både turbulent och känslofylld.

23-åringen tog lugnt emot beskedet att tingsrätten beslutat att häkta honom.Bild: Roland Bengtsson HD/NST
Den misstänkte 23-åringen var tårögd redan när han fördes in i tingssalen inför häktningsförhandlingen.
— Han är djupt ångerfull och psykiskt anfrätt. Det här är en mardröm för honom, säger hans advokat, Leif Silbersky.
I handen bar 23-åringen några ihopvikta handskrivna A4-ark där han skrivit ner sin version av vad som hände på Hemköps parkering den 29 mars.
Den berättelsen omfattas fortfarande av förundersökningssekretessen i målet. Men i grunden går den ut på att det var en olyckshändelse som ledde fram till 78-åriga Ingers död.
Vice chefsåklagaren Göran Olsson begärde denna gång 23-åringen omhäktad för grov misshandel och grovt vållade till annans död, och inte de alternativa brottsrubriceringarna mord och dråp som tingsrätten underkände vid den första häktningsförhandlingen för två veckor sedan.
Leif Silbersky begärde i sin tur att hans klient skulle försättas på fri fot. Till grund för det hävdade advokaten att det inte längre kan anses föreligga sannolik misstanke om brott mot 23-åringen. Han hävdade också att det inte finns någon risk att 23-åringen avviker eller försvårar utredningen om han skulle försättas på fri fot, något som åklagaren angav som skäl till att 23-åringen skulle omhäktas.
— Utredningen är så långt gången nu att han inte kan påverka den, säger Leif Silbersky.
Göran Olsson påpekade att fler personer ska höras i utredningen och att 23-åringen därför visst kunde påverka den. Åklagaren yrkade även på att själva förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. Även det motsatte sig försvaret. Rätten gick dock på åklagarens linje.
— Jag motsatte mig det eftersom jag tyckte att allmänheten kunde få se hur tunn åklagarens bevisning är i det här fallet, säger Leif Silbersky.
Lunds tingsrätt hade förlagt omhäktningsförhandlingen till en sal som bara har elva åhörarplatser. Och eftersom tingsrätten, när det blir ont om platser, prioriterar media blev flera av 23-åringens anhöriga utan plats. Något som väckte irritation. De anhöriga var dessutom upprörda över att pressfotografer var på plats. För att lugna ner stämningen fick polis bevaka insläppet till tingssalen.
Efter förhandling och överläggningar meddelade tingsrätten sitt beslut. Rådmannen konstaterade först att rätten inte tagit ställning till om 23-åringen är skyldig eller inte, utan enbart om misstanke och häktningsskäl kvarstår.
När han sedan meddelade att 23-åringen fortsatt är misstänkt på sannolika skäl för grov misshandel och grovt vållande till annans död sjönk 23-åringen ihop över bordet han satt framför. Och när rådmannen sedan meddelade att häktningsskälen kvarstår och att 23-åringen därför ska sitta fortsatt häktad kunde varken han eller hans anhöriga kontrollera sina känslor längre.
23-åringen reste sig och gick mot sin unga hustru och deras nyfödda barn. Men häktespersonal hejdade honom.
Han skrek:
— Jag vill bara krama dem. Jag vill krama dem.
Sedan fördes han bort.
23-åringens anhöriga angrep därefter åklagaren Göran Olsson verbalt. I det tumult som uppstod kastades en penna mot åklagaren. Enligt polisen ska även en spottloska riktats mot en av de poliser som gick emellan.
Ett tilltag som sannolikt kommer sluta med en polisanmälan om ofredande.
Leif Silbersky beklagade efteråt det inträffade.
— Samtidigt kan jag förstå att man blir upprörd. Det hade jag också blivit om detta gällt min son eller dotter, säger advokaten.
Advokaten är fortsatt mycket kritiskt till att polisen rubricerat händelsen som mord.
— Det var otroligt omdömeslöst. Det har gjort att den här saken fått enorma övertoner. Det har även medias rapportering bidragit till, säger han.
Leif Silbersky meddelade även att han och 23-åringen inte kommer överklaga häktningsbeslutet.
— Jag tycker att det är bättre att polisen får ta ansvaret för att utreda det här ordentligt nu. Därför ger vi dem de här två veckorna, säger han.
Ännu har svaret från den rättsmedicinska undersökningen av den döda kvinnan inte kommit. Dödsorsaken är alltså inte helt klarlagd.
Utredningen fortsätter nu. Den senaste veckan har tre rekonstruktioner av händelsen genomförts, en med vittnen, en med Ingers make och en med 23-åringen. Men bara en av dessa har hållits på parkeringsplatsen.
Åklagaren har nu till den 4 maj att väcka åtal, om utredningen inte är klar då kan han begära att häktningen förlängs igen.
Gå till toppen