Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båstad inte ensam om energiprojekt

Båstad är inte enda kommunen som funderar över energiprojekt. Landskrona har genomfört ett och är nöjda, medan Klippan drog sig ur och gjorde på sitt eget sätt.

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att upphandla ett nytt energisparande EPC-projekt. Det gamla projektet fick som NST tidigare berättat avbrytas av juridiska skäl efter att avtalsparten bytt namn. Arbetet med att ta fram ett nytt upphandlingsunderlag pågår.
Det gamla energiprojektet innebar att kommunen för 67 miljoner kronor skulle sänka energiförbrukningen och energikostnaderna i lokaler som omfattar 58 000 kvadratmeter, samtidigt som det skulle ge toppmoderna ventilationsanläggningar i de kommunala fastigheterna, som under 40 år drabbats av eftersatt underhåll.
Klippan har också varit på gång att genomföra ett EPC-projekt, men valde att hoppa av efter inventeringsfasen när de fått priset för investeringen klara för sig.
I Klippans fall handlade det om 40 olika fastigheter på omkring 70 000 kvadratmeter som skulle energieffektiviseras. Kostnaden skulle bli 45 miljoner kronor.
— I det läget bestämde vi oss för att hoppa av och genomföra det själva. Vi räknade med att det blir billigare och kan göras under längre tid. Vi räknar med en treårsperiod. Vi har valt ut åtta objekt som vi har fått klartecken för och påbörjat, säger Lennart Nordström, fastighetschef i Klippan.
Lennart Nordström kan se fler fördelar med att kommunen på egen hand genomför projektet, i stället för att anlita en utomstående totalentreprenör:
#Kommunen bygger upp och behåller kompetens kring de egna fastigheterna.
#Vinsten blir större, både miljö- och ekonomimässigt. I stället för 45 miljoner räknar kommunen med att det kostar 32 miljoner att genomföra på egen hand.
#Klippan kan genomföra andra förbättringsarbeten samtidigt, som att titta över belysning och isolering av rör.
#Jobbet görs under mindre tidspress och blir mer genomtänkt.
#Kommunen anlitar lokala eller regionala företag och främjar det lokala näringslivet.
En kommun som inte har valt att genomföra ett EPC-projekt på egen hand, utan att som Båstad lägga ut det på entreprenad, är Landskrona. Deras driftschef, Christer Jönsson, kan inte se att kommunen skulle ha kunnat genomföra projektet annars.
— Jag bedömer att det hade varit helt omöjligt för oss att genomföra detta själva. Det hade tagit 20 år, säger han.
I Landskrona handlade det om cirka 160 000 kvadratmeter i 58 fastigheter som energieffektiviserades under 2009. Precis som i Båstads fall led en stor del av lokalerna av eftersatt underhåll.
Kostnaden för projektet blev 63 miljoner kronor. Då ingår kostnaden för att ersätta oljeeldning med värmepumpar, fjärrvärme och pelletsbrännare. Landskrona fick dessutom energibidrag från länsstyrelsen till en summa av 17 miljoner kronor, för att täcka en del av kostnaden.
— Såväl förvaltning som politiker är mycket nöjda med projektet. Hittills ser det mycket bra ut. Vi sparar sju miljoner kronor per år. Det ger plus minus noll på sju år, säger Christer Jönsson.
Han påpekar samtidigt att kommunen behöver ha en stabil organisation om ett så pass stort och snabbt projekt ska fungera.

Projektet avbröts för ny upphandling

I februari avbröt Båstads kommun det så kallade EPC-projektet (energy performance contracting) efter att företaget som skulle genomföra det hade fusionerat och bytt namn. Kommunstyrelsen beslutade att ett nytt EPC-projekt ska upphandlas.
Målet med ett sådant projekt är att sänka energiförbrukningen, skapa bättre inomhusklimat och minska miljöpåverkan i 35 kommunala fastigheter.
Det avbrutna avtalet skulle kostat dryga 60 miljoner kronor, varav en stor del beror på eftersatt underhåll av ventilationen, vilket i sin tur delvis beror på felaktiga inspektionsrapporter under 40 års tid.
Gå till toppen