Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Joel riskerar missa fler matcher

Joel Ekstrand är avstängd i hemmamatchen mot AIK på torsdag. Han riskerar dock missa ytterligare matcher.

"Slutspelat". Domaren Jonas Eriksson visar ut Joel Ekstrand i matchen mot Mjällby.Bild: Johan Persson Foto:
Joel Ekstrands utvisning i bortamatchen mot Mjällby blir ett fall för Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd. I och med utvisningen - som betecknas som grov förseelse - blir HIF-backen avstängd i nästa match, hemma mot AIK på torsdag.
Tacklingen mot Mjällbys Mostapha El Kabir kan nämligen stoppa honom från fler matcher än så.
– Jag kan och ska inte uttala mig om det enskilda fallet mer än att jag kan konstatera att han (Joel Ekstrand) kom med båda fötterna före i situationen, säger Germund Nilsson i SFF:s domaravdelning till hd.se.
Det är huvuddomaren i den aktuella matchen - i det här fallet Jonas Eriksson från Sigtuna - som skriver rapporten till förbundet. Därefter får den anmälda spelaren tre dagar på sig att yttra sig om händelsen.
Joel Ekstrand sa så här till Sporten efter matchen:
– Utvisningen var korrekt, men det var inte alls meningen att tacklingen skulle bli så våldsam. Jag såg Mjällby-killen komma farande i fullt fart och det var för att skydda mig själv som jag gjorde som jag gjorde. Skulle vilja säga att det var rena reflexen från min sida.
Nu ska han alltså snart yttra sig om händelsen igen. Disciplinnämnden, som består av nio ledamöter, gör därefter en samlad bedömning och meddelar beslut.
– Domaren ska inte ha några värderingar, han ska bara beskriva vad som hände, säger Germund Nilsson och fortsätter:
– Rapporten kan innehålla information om det uppstod protester, om den skadade spelaren kunde fortsätta spela. Det viktiga är att du aldrig döms utan att ha chansen att uttala dig.
Ett dygn efter händelsen hade förbundet fortfarande inte sett någon domarrapport.
– Den borde komma när som helst. Domarna brukar vara snabba, speciellt nu när matcherna spelas så tätt. Det är bra om vi kan fatta ett beslut om eventuellt ytterligare avstängning innan spelaren hinner delta i en match, säger Erika Zaar, sekreterare för disciplinnämnden.
Domarrapporten är inte offentlig handling. Det är däremot disciplinnämndens beslut.
– Jag tror att ett beslut kan komma tidigast i slutet av veckan, troligen i början av nästa.
På måndag kväll väntar bortamatch mot Gais för Joel Ekstrand och HIF och har inget beslut kommit då kan han spela den matchen.
Se alla beslut här.

Beslut i år

Hittills i år har disciplinnämnden inte straffat någon spelare med mer än en matchs avstängning. Här är några av besluten nämnden fattat under allsvenskans åtta spelade omgångar:
* Nanne Bergstrand och Ola Ragnarsson, Kalmar FF - osportsligt uppträdande i samband med Kalmar FF-Elfsborg den 27 mars. Åtgärd: Tillrättavisning.
* Sebastián Eguren, AIK - olämpligt uppträdande mot domaren i samband med BP-AIK den 20 mars. Åtgärd: avstängning en match.
* Kenny Pavey, AIK - utvisad för grov förseelse i samband med BP-AIK den 20 mars. Åtgärd: Avstängning en match. Nämnden: "Kenny Paveys satsning är kraftfull och äventyrar motståndarens säkerhet".
I disciplinnämnden är fem av nio ledamöter skåningar; ordföranden Kenneth Tallinger, Staffan Anderberg, Göran Nilsson, Per Ågren och Emma Regnér.
Gå till toppen