Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vind i seglen för piratpopen

Det är publikdrag kring showen "Radio Nord" som handlar om piratbåtens betydelse för svensk pop. Lördag 1 maj når den Helsingborg. Ombord finns Siw Malmkvist, Lill-Babs och Ann-Louise Hanson.

Siw Malmkvist, Lill-Babs och Ann-Louise Hanson gör med Jan Kotschack en show om svensk piratradio. Radio Nord, och Radio Syd, är levande pophistoria.
Konserten med de tre schlagerveteranerna har också med radiolegenden Jack Kotschacks son Jan. Han kom nyligen med boken "Stick iväg, Jack!" som berättar den fantastiska historien om faderns kamp mot politiker och monopolradio. Radio Nord tystades, men svensk radio tvingades till nytänkande. Det födde Melodiradion och P3.
Efter femtio år är schlagersnärtorna fortfarande still going strong. Publiken får höra Siwan i dåtida hitlåtar som "Bortom bergen" och "Du har bara lekt med mig", Lill-Babs i "Amore, Amore, Amore" och "April April" samt Ann-Louise Hanson i "De' man inte får" och "Är du ensam i kväll".
Radio Syd (grundad i Landskrona) var de skånska tonåringarnas egen kanal. Britt Wadners piratskepp Mercur, senare Cheetah I och Cheetah II, sände åren 1958 - 1966 program på internationellt vatten i Öresund. Hon var en pionjär med reklam, jinglar och massor av pop. För det fick hon skaka galleri i kvinnofängelset Hinseberga "för innehav av radiosändare", men hon gav sig inte.
I Stockholms skärgård gjorde entreprenören Jack Kotschack samma sak från sitt fartyg Bon Jour. Den kommersiella radion skapade under 16 månader 1961-1962 svensk musikhistoria. Med piratradions intrång kom hitlistorna. Radio Nord hade en internationell "Topp 20" och "De 10" för svenska artister. Topplistorna lockade ungdomar som inte fick höra sin musik i Sveriges Radios program. De hade bara ett knastrigt Radio Luxembourg att ratta in.
Konsertturnén "Radio Nord" lägger till i fjorton svenska städer från Helsingborg i söder till Luleå i norr, och når alltså längre än dåtidens mytomspunna radioskepp. Den kastar ankar på Helsingborgs Konserthus klockan 19 lördag 1 maj.
Gå till toppen