Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny fond ersätter soffliggarfond

Premiesparfondens roll som soffliggarfond i premiepensionssystemet tas över av ny fondkonstruktion. Samtidigt införs tre valbara fondportföljer med fasta risknivåer hos den statliga fondförvaltaren Sjunde AP-fonden.

Premiesparfondens roll som soffliggarfond i premiepensionssystemet tas över av ny fondkonstruktion.
Samtidigt införs tre valbara fondportföljer med fasta risknivåer hos den statliga fondförvaltaren Sjunde AP-fonden.
— Det här är den största reformen sedan premiepensionssystemet infördes 2001, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.
Bakgrunden till nyordningen är att sex av tio inte kan, eller vill, vara aktiva i sina val av de fonder som ska förvalta deras premiepension. Därför behövs alternativ som är bättre för icke-väljarna än hittills för att de inte ska halka efter andra när det en dag är dags att ta ut pensionen.
— Vi vill minska riskerna för sämre utfall samt få ett rättvisare och bättre alternativ för icke-väljarna, säger Odell och konstaterar också att pensionerna är ett av få områden där det råder en total samsyn mellan partierna.
Premiesparfonden och den valbara Premievalsfonden avskaffas och de drygt 2,6 miljoner fondsparare som har sina pengar där flyttas till AP7Såfa, en årskullsförvaltningfond där risken varieras med spararens ålder. Unga sparares pengar placeras med högre risk för att sedan med spararens stigande ålder automatisk gå mot placeringar till lägre risk. Den är till skillnad från Premiesparfonden valbar men kan inte kombineras med andra, privata fonder.
Dessutom erbjuds tre färdiga fondportföljer med antingen låg, mellan eller hög risk. Också de förvaltas av statliga Sjunde AP-fonden.
— Varje år återställs risknivån till den valda, säger Sjunde AP-fondens vd Peter Norman.
Gå till toppen