Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kastar loss för lektion i segling

Femteklassarna från Errarps skola hälsade våren med en lektion på Skälderviken igår. För fjärde året i rad samarbetar segelsällskapet med skolorna och erbjuder segling på schemat.

En lätt ostlig vind får vattnet att krusa lagom i Skälderviken. Vårsolen värmer trots tuff konkurrens från kylan i havet. Vid bryggan väntar två C55:or på att möta dagens vindar.
Jollarna är segelsällskapets. Med stöd från det statliga Idrottslyftet seglas de av elever från grundskolorna och gymnasiesärskolan i Ängelholm.
Instruktörer från Ängelholm-Skäldervikens segelsällskap samt Seglargymnasiet står för undervisningen. Omkring 130 skolbarn har denna vår segling på schemat tack vare satsningen.
Josefine Viebke är en av dem. Hon har lämnat skolsalen för en timmes jollesegling.
— Jag tycker om att känna mig nära vattnet. Segling är perfekt för mig, säger hon.
Att kasta loss och ta sig ut i Skälderviken går sedan som en dans. Medvinden får hjälp av en stark ström från Rönne å. Strax utanför hamninloppet byter vattnet karaktär. Barnen styr upp båten mot vinden och havets sälta stänker i ansiktet.
På relingen sitter Hannah Eliasson. Vinden friskar i och hon böjer sig bakåt för att möta båtens lutning. Storskotet håller hon säkert i hand.
— Det är mycket att hålla reda på, konstaterar hon.
— Alla snören och grejer har annorlunda namn. Och det är viktigt att veta hur vinden blåser.
Josefine Viebke håller ögonen på bommen som snabbt susar över huvudet när båten går över stag.
— Jag krockade med den en gång. Men jag känner mig aldrig rädd.
Denna dag går turen fram och tillbaka över Skälderviken som bjuder på stadig vårvind utan besvärande sjö. Största utmaningen är kryssen tillbaka genom hamninloppet. Gustav Englund studerar på Seglargymnasiet och hjälper till som instruktör.
— Det här är det svåraste seglingsmomentet i Ängelholm. Motvind och motström vill gärna få båten att driva bakåt. När det vill sig riktigt illa får vi bogsera eleverna in till bryggan, berättar han.
Gustav Englund talar sig varm för barn och segling.
— De lär sig massor om naturen, havet och vindarna. Men framför allt får de en upplevelse.
För segelsällskapet har samarbetet med skolorna inneburit att intresset för sporten ökat. Sommarens seglarskolor är ofta välbesökta men intresset före och efter sommarsäsongen har varit svårt att upprätthålla.
— För några år sedan hade vi mindre än tio barn och ungdomar i de här åldrarna som var aktiva under resten av året. Nu är de nästan ett femtiotal, säger Hans Ramne, junioransvarig i klubben.
Oscar Dahlberg är en av segelsällskapets aktiva ungdomar.
— Det är friheten jag gillar. Ensam i en båt på havet är det jag själv som bestämmer, säger han.
Gå till toppen