Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rock på svenska

Finns det ett ökat intresse för rockmusik på svenska? Ja, så är fallet om man frågar Abramis Brama och Dundertåget. Pionjären Dan Hylander är mer tveksam.

I begynnelsen var rockmusik något som framfördes på engelska. Hela popvågen på 60-talet födde ett otal svenska band som gjorde egna varianter på "she loves you, yeah, yeah, yeah".
Sen kom Pugh Rogefeldt med "Ja dä ä dä" och förändrade hela landskapet. På 70-talet blev det närmast ett måste att sjunga på svenska. Inte minst inom proggrörelsen. Men även artister som stod utanför proggen valde svenska. Som till exempel Ulf Lundell, Tomas Ledin och Magnus Uggla.
Under 80- och 90-talen svängde pendeln tillbaka till engelskans fördel, men de senaste åren tycks det som om svenskan åter vunnit mark. Lars Winnerbäck sopade rent både på Grammisgalan och P3 Guld, är tveklöst Sveriges störste rockartist just nu och har sjungit på svenska sedan debutalbumet "Dans med svåra steg" gavs ut 1996.
Det är därför inget märkligt att Winnerbäck på årets sommarturné (spelar i Landskrona den 10 juli) har med sig Dundertåget, före detta Hellacoptersmedlemmen Robert "Strängen" Dahlqvist nya band. De har redan gett ut två hyllade album med rock på svenska.
Några som hållit på ännu längre är Abramis Brama. Dennis Berg var med och grundade bandet 1997. Abramis Brama spelar tung hårdrock med svenska texter. Senaste albumet, "Smakar söndag", kom 2009 och gav bandet en P3 Guld-nominering.
— För mig var det ett uppvaknande när jag blev tipsad om gruppen Novembers plattor som återutgavs på cd i mitten på 90-talet. Då fattade man att det gick att göra hårdrock på svenska och att andra gjort det tidigare, säger Dennis Berg.
Dennis Berg, född 1972, fick också med sig en del svensk rockhistoria hemifrån.
— Farsan hade ju Pughs plattor, jag minns att han brukade stå och lira luftgitarr till "Hog farm", säger Dennis.
Hans uppfattning är att det finns en växande rörelse med yngre svenska band som sjunger på svenska.
— Det är fortfarande en parantes om man jämför med de som sjunger på engelska, men hey, det är roligt att vara en liten groda i en stor damm.
— Och vi har väl hjälpt till lite, eftersom vi enträget tuffat på i den fåran.
När Abramis Brama nyligen spelade på Café 44 i Stockholm fick Dennis Berg en aha-upplevelse.
— Det stod en massa 16–17-åringar och sjöng med i våra låtar, de kunde alla texterna. Det är sånt som inte går att köpa för pengar, det är belöningen för allt jobb man lagt ner.
— Och när vi hade slutat stod de kvar och klappade och skrek efter "Men mitt hjärta ska vara hjärta gjort av sten" (gammal November-låt), de vet att vi brukar köra den som extranummer. Sen var det en extra rolig twist eftersom "Binge" (Björn Inge, trummis och originalmedlem i November) också stod i publiken.
En som är mer pessimistisk om svenskan som rockspråk är en av pionjärerna på området, Dan Hylander.
— Jag tycker inte att det finns så mycket rock på svenska i dag. De flesta importerar attribut och språk från USA och England.
— Det är så mycket lättare att komma undan med en massa klichéer om man skriver på engelska. Men för en enkelspråkig lyssnare blir det uppenbart och det är ju därför som ABBA och Roxette alltid setts som väldigt klyschiga i sina texter i England och USA.
Dan Hylander slog igenom redan på 70-talet och fick sedan sitt stora kommersiella genombrott med Ray Montana Band med dåvarande partnern Py Bäckmän
— Men musikaliskt var vi mer påverkade av Little Feat, Jackson Browne och Bob Dylan
Dan Hylander började först skriva på engelska, innan han gick över till svenska.
— Den första jag hörde som sjöng på svenska var Pugh Rogefeldt. Utan honom hade jag aldrig börjat sjunga på svenska.
Dan Hylander bor sedan tre år tillbaka i norra Bolivia och trivs bra i Sydamerika. Men han har varken övergett Sverige eller musiken. Han gav nyligen ut "Du är det vackraste" (ligger runt 20:e plats på singellistan) och spelar under våren och sommaren runt om i landet. Den 31 juli kommer han till Helsingborgsfestivalen.
— Det finns ett behov av svensk musik och texter. Kolla bara på Winnerbäck. Men det är tufft att konkurrera med det utbud som finns i dag. Ta bara Melodifestivalen som brer ut sig och inte möter något motstånd. Förhoppningsvis har det blivit en sån koloss att den nu börjar tar död på sig själv, säger Dan Hylander.
För Dennis Berg finns det i alla fall ingen väg tillbaka.
— För mig blev det en uppenbarelse att börja sjunga på svenska. Istället för att sjunga "yeah baby" så var det istället "fuck it, jag skriver ur hjärtat och jag böjer och vrider och vänder på orden och det är helt fritt".
— Vi kommer väl aldrig att bli riktigt stora. Men jag tröstar mig med tanken att vi kommer att finnas i folks skivsamlingar om 30 år och förhoppningsvis kommer unga musiker att upptäcka oss då och bli inspirerade. Precis som jag själv blev med November.
Fotnot. Gemensam nämnare mellan Dundertåget och Abramis Brama? Båda har använt Per Åhlin som omslagstecknare. Abramis Brama hade en Åhlin-teckning på sin debut, "Dansa tokjävelns vals". Dundertågets har Åhlin-teckning på sin senaste platta, "Dom feta åren är förbi".

Fler som valt svenska

Nynningen
Motvind
Peps Persson
Ulf Lundell
Blå Tåget
Trettioåriga Kriget
Ensamma Hjärtan
Rolf Wikströmm
Dimmornas Bro
Ebba Grön
KSMB
Peter Le Marc
Brända Barn
Mörbyligan
Dom Smutsiga Hundarna
Noice
Kriminella Gitarrer
Lolita Pop
Imperiet
De Lyckliga Kompisarna
Docenterna
Dag Vag
Eldkvarn
Thåström
Gyllene Tider
Wilmer X
Tomas Ledin
Problem
Svarte Pan
QOPH
Nordman
Totalt Jävla Mörker
Bob Hund
Kent
Bo Kaspers Orkester
Sci-Fi Skane
Patrik Isaksson
Lars Winnerbäck
Mattias Alkberg BD...

Sex klassiker

Pugh

”Ja dä ä dä!” (1969)

Inspelad i Metronomestudion med Michael B Tretow som tekniker och Anders Burman som producent. Det första och mest klassiska rock på svenska-albumet. Låter lika bra i dag, 41 år efter releasen.

Nationalteatern

”Barn av vår tid” (1978)

Bandet slog igenom med ”Livet är en fest” redan 1974, men klassikern är detta mörka Ulf Dageby-signerade epos utgivet fyra år senare. Titelspåret är det bästa som skrivits om missförstådda tonåringar.

November

”En ny tid är här” (1970)

Första albumet med tyngre rock på svenska med bandet som bildades i Vällingby 1969. Återutgavs på cd på 90-talet och fick då en helt ny skara fans. Sensationellt bra när den kom och håller fortfarande.

Magnus Uggla

”Va ska man ta livet av sig för om man ändå inte får höra snacket efteråt” (1977)

Flera av låtarna är i dag är svenska klassiker, ”Varning på stan”, ”Jag skiter”, ”Dörrslusk” och ”Ja just du ska va gla’”. Bästa Uggla-plattan någonsin.

Hoola Bandola Band

”Vem kan man lita på” (1972)

Radarparet Björn Afzelius och Mikael Wiehe visade att det gick att sjunga om politik på svenska utan att det blev plakattexter.

Dan Hylander, Py Bäckman och Raj Montana Band

”Bella notte” (1982)

Bästa svenska liveplattan spelades in 1982. Dan och Py backades upp av ett fantastiskt band bestående av Pelle Alsing, David Carlsson, Hasse Olsson, Clarence Öfwerman och Ola Johansson.

Gå till toppen