Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boken om Birgits liv är klar

En dag före resten av världen kunde Bjäreborna köpa Kalle Erikssons nya bok om Birgit Nilssons liv.

Kalle Erikssons bok skiljer sig mot tidigare böcker genom att han försöker skildra Birgit Nilssons privata liv, bortom strålkastarljuset.Bild: Patrik Pettersson HD/NST
Sina första noter köpte Birgit Nilsson på Bjäre bokhandel. Det var också där som Birgit Nilssons minne AB presenterade den nya boken, Birgit i Bjäre, i går.
Under två års tid har bokens författare, Kalle Eriksson, ögnat igenom det mesta som operasångerskan Birgit Nilsson lämnade efter sig i pappersväg. Det är brev, almanackor, konsertprogram, flygbiljetter, vykort, tidningsurklipp och en lång rad andra dokument som tillsammans med hennes kusiner och gamla skolkamrater tecknar bilden av hennes liv.
— Det var väldigt smickrande att få det här uppdraget. Efter att ha jobbat med Birgit i så många år är det ett sätt att uttrycka min tacksamhet, säger Kalle Eriksson inför det 20-tal personer som samlats i bokhandeln för att vara med om smygsläppet av boken "Birgit i Bjäre", en dag före resten av världen.
Kalle Eriksson, som har varit både turistchef och tennismuseumschef i Båstad, har under flera decennier varit med att arrangera de konserter som Birgit Nilsson gett på Bjäre.
— Det som har präglat mitt arbete med boken är en ansvarskänsla. Hon är en ikon, alla känner till henne i rollen som stjärnartist. Men jag är den enda som har läst alla brev och anteckningar. Eftersom det blir den enda bilden av henne som barn och ung, är det viktigt att den blir sann, säger han.
Och de tre kusinerna som är på plats håller med om att den bild han målar upp av Birgit som en jordnära person stämmer.
— Då har jag lyckats, säger Kalle Eriksson.
Birgit Nilssons karriär börjar redan på 1940-talet, men allt har naturligtvis inte fått plats i boken.
— Jag har konsekvent avstått från alla brev från kärlekskranka kavaljerer, så alla kan känna sig lugna, skrattar Kalle Eriksson.
I dag, tisdag, klockan 14–15, finns Kalle Eriksson på plats i Bjäre bokhandel för att signera.
Gå till toppen