Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Askmoln över Sverige

Ett nytt moln med vulkanaska har nått Sverige, men tros inte påverka flyget. Det är klassat som zon 2 i en höjd mellan 6 000 och 11 000 meter, och går alltså att flyga igenom med de tillstånd svenska flygbolag har.

Bild: Scanpix
Ett nytt moln med vulkanaska har nått Sverige, men tros inte påverka flyget.
På eftermiddagen sträckte sig askmolnet i svenskt luftrum i en linje från norra Jylland, Smögen, till Gävle och österut. Det är klassat som zon 2 i en höjd mellan 6 000 och 11 000 meter, och går alltså att flyga igenom med de tillstånd svenska flygbolag har.
— Jag tror inte att det kommer att påverka flyg till och från svenska flygplatser eftersom man kan flyga över och under molnet, säger Carl Selling, informationsdirektör på luftfartsmyndigheten LFV.
Enligt prognosen skulle området ligga kvar till midnatt för att sedan lösas upp och dra sig bort över Östersjön. Zon 2 innebär att flygning kan ske efter särskilt tillstånd från Transportstyrelsen.
Övrigt svenskt luftrum är fortsatt fritt från askmoln och klassas som zon 3 där flygning utan begränsningar är tillåten, skriver LFV på sin hemsida.
I Europa är ett område från norra Marocko, Iberiska halvön via södra Frankrike, nordvästra Italien och Schweiz klassat som zon 2. Även över Danmark, södra Tyskland och Polen, Bulgarien och Rumänien rådde zon 2 på högre höjd.
Ett stort zon 1-område rörde sig sakta söderut över Atlanten. Där är flygning förbjuden under 6 100 meter.
Gå till toppen