Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyren vill hjälpa glömda barn

Fyrens församling vill få upp ögonen för glömda barn. Genom en kurs till hösten vill de få alla som jobbar med barn att kunna känna igen och möta barn som inte får tillräckligt stöd hemma.

Christer Lilja och Peter Larsson är pastorer i Fyrens församling. Kerstin Larsson jobbar också i församlingen, medan Kjell Larsson (till höger) är församlingskonsulent i Svenska alliansmissionen, och för femte gången genomför en kurs för glömda barn.Bild: Patrik Pettersson HD/NST
I varje klass om 20 elever finns det fyra eller fem barn som kan kallas för glömda. Det är barn som har föräldrar med alkohol- eller drogproblem, våldsproblem, psykiska problem eller föräldrar som arbetar ovanligt mycket. De barnen har ofta svag självkänsla, ont i huvudet, kommer hungriga till skolan och vill bli sedda.
Nu vill Christer Lilja och Peter Larsson, som båda är pastorer i Fyrens församling – tillhörande Svenska alliansmissionen –, se till att de här barnen uppmärksammas. För tillfället är de ute på mission hos rektorer, fritidsgårdsföreståndare, föreningsledare och andra vuxna som kommer i kontakt med barn.
Meningen är att de ska utrustas med verktyg för att upptäcka och kunna ta hand om de så kallade glömda barnen.
— Vi vill inspirera till att vara medmänniskor. I Sverige är vi vana vid att vi sköter vårt eget. Men när vi löser våra problem själva har vi ingen kraft över att hjälpa andra, säger Peter Larsson som hoppas att människorna som engagerar sig i projektet vågar sänka barriären och inte bara leva sida vid sida, utan med varandra.
— Vägen till att få huvudet ovanför vattenytan när man mår dåligt kan vara att prata med någon.
Det är just vad de glömda barnen i många fall saknar, någon att prata med. Pastorerna kommer att försöka värva intresserade hela sommaren, för att i höst genomföra en kurs i form av en föreläsningsserie på sex träffar.
Första föreläsningstillfället är den 22 september, då Therese Eriksson från föreningen Maskrosbarn kommer på besök. Hela kursen kostar 400 kronor, vilket Peter Larsson hoppas är en tillräckligt låg summa för att inte avskräcka folk.
— Vi hoppas att vem som helst som vill vara vettig vuxen kommer. Det här handlar inte om att vi är perfekta medmänniskor, det handlar om att vi alla behöver växa, säger Peter Larsson.
Kursen har hittills genomförts i över 90 kommuner i Sverige och är ett samarbete mellan Fyrens församling, Svenska alliansmissionen, alliansmissionens ungdomsförbund, det frikyrkliga studieförbundet Bilda samt Hela människan, som tidigare hette Ria.
Gå till toppen