Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt göra korrekt bedömning

SKÅNE
Jeanette Ekberg är Skånetrafikens enhetschef för färdtjänst- och sjukresehandläggning. Hon menar att det är svårt att göra en korrekt bedömning, eftersom det handlar om människor och hur de presenterar sina svårigheter.
— När vi gör bedömningen är det den sammanlagda faktan vi tar hänsyn till. Vi bedömer hur lätt man har att ta sig till den allmänna kollektivtrafiken. Vi bedömer inte hur långt man kan åka.
Att Barbro Ekberg inte får förnyat färdtjänsttillstånd efter att ha åkt i tolv år, trots att hennes förmåga att gå inte har förbättrats, kan enligt Jeanette Ekberg bero på att tillgängligheten till kollektivtrafik har förbättrats, jämfört med för tolv år sedan.
Dessutom kan bedömningen av vem som har rätt att åka färdtjänst ha sett olika ut i olika kommuner, innan Skånetrafiken tog över bedömningen.
— Vissa kommuner har gett mer än lagen föreskriver. Tanken är att det ska bli lika i alla åtta kommuner som Skånetrafiken har tagit över.
Enligt Statens institut för kommunikationsanalys hade 43 Båstadbor av 1 000 färdtjänst den 31 december 2008, sista dagen innan Skånetrafiken tog över, jämfört med det skånska genomsnittet på 32 av 1 000.
— När vi tänker att vi ska göra ett avslag kommunicerar vi vårt underlag till den som ansöker om färdtjänst, så att den kan kontrollera att den har blivit rätt uppfattad och kan tycka till, säger Jeanette Ekberg.
Dessutom finns alltid möjligheten att göra en ny ansökan, eller att överklaga till förvaltningsrätten, vilket Skånetrafiken hjälper till med.
Gå till toppen