Helsingborg

Rydebäcksbryggan klar i höst

Efter fem års kamp har Bryggruppen i Rydebäck nu fått ihop fem miljoner kronor till en 180 meter lång badbrygga. Bryggan som ska finansieras av staden och gruppen ska vara klar i höst.

Staden ska satsa fyra miljoner kronor och bryggföreningen har samlat in en miljon kronor på plankförsäljning och via sponsorer till bygget.
— Turerna har varit många och det återstår fortfarande en del detaljer innan vi kan ta första spadtaget. Men vi är glada och lättade över att den nu äntligen ska byggas. Färdig blir den ett lyft för Rydebäck och badet, säger Rickard Jönsson i Bryggruppen.
Stadsbyggnadsnämnden väntas vid torsdagens sammanträde säga ja till att investera fyra miljoner kronor i Rydebäcksbryggan.
— Vi går in med mer pengar än vad som tidigare var tänkt. Om materialet är bra från början blir underhållskostnaderna mindre. Samtidigt har Bryggruppen gjort en väldigt fin insats. Många har engagerat sig och bidragit till bryggan, säger Joakim Andersson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
— Det är glädjande att man har kommit så här långt, säger nämndens vice ordförande Bengt Larsen (S), som också tycker att den stora satsningen är värd pengarna.
Badbryggan i Rydebäck, som ska ersätta den gamla som är sliten och alldeles för kort, kommer att sträcka sig 180 meter ut i Sundet.
— Från nya bryggan, som byggs med återvinningsmaterial, når vi ett baddjup på cirka två meter. Det räcker för att man enkelt ska kunna ta sig ut på djupare vatten för en simtur, säger Rickard Jönsson.
Från början hade Rydebäcksborna hoppats på en brygga som skulle bli 240-250 meter lång och som sträckte sig ut till ett vattendjup runt 2,50 meter.
På bryggan skulle det då också finnas ett soldäck, belysning, bänkar, handikappramper, toaletter och bastu med vinterbad.
Det har också skissats på ett parkområde intill bryggfästet med plats för beachvolleyboll, boule och skateboard.
— Byggplaner som finns kvar och som vi hoppas kunna genomföra vid senare tillfälle, säger Rickard Jönsson.
Gå till toppen