Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljuset på: Bröllopsmusik

Pingsthelg är kärlekshelg. Så vi stämde träff med rutinerade sångerskan Jenny Freij för att dricka hallonte och prata bröllopsmusik.

Femton bröllop har Jenny Freij och hennes syster och ständige vapendragare Emma Freij inbokade i sommar. Att sjunga på bröllop är inte bara ett brödjobb för de båda sopranerna från Helsingborg. Det är betydligt större än så.
— Det är häftigt. Vi får vara med om något stort och känner ett ansvar för att det ska bli så bra som möjligt, säger Jenny Freij.
I dag har de närmare 200 bröllop i ryggraden och vet precis vad som går hem hos brudparen. Eller hos brudarna kanske, det är oftast kvinnorna som har bäst koll på vad de vill ska framföras under den högtidliga akten. Inte sällan har de redan funderat ut vilka två–tre sånger som ska sjungas. Cecilia Vennerstens melodifestivalbidrag "Det vackraste" är utan tvekan populärast. Tätt följd av Ainbusks "Älska mig".
— Det ska handla om oövervinnerlig kärlek, hjärta och smärta. Eller så har paret en relation till sången, den kanske spelades första gången de träffades, säger Jenny Freij.
Sällan får de några konstiga eller riktigt udda låtförslag. Förra året framförde de Per Gessles "Tycker om när du tar på mig", vilket fick prästen att skruva på sig.
— Där är en textrad som handlar om bröst i morgonljuset. Prästen blev nästan förbannad, säger Jenny.
Bäst gillar hon och systern när brudparet vill diskutera igenom låtvalen. Vissa sånger passar tjejernas stämmor bättre än andra. Och bara för att man gillar en låt i originalversion kanske man inte tycker att den funkar i avskalad form med två röster och pianokomp.
Ibland tycker systrarna förstås inte alls om låtförslagen. Som den sommaren då Jonas Gardells schlagerbidrag "Aldrig ska jag sluta älska dig" blev en bröllopsfluga.
— Jag tänkte, ve och fasa, den kan jag aldrig göra bra. Texten var dålig. Men när vi fick göra den på vårt sätt och kunde tona ner vissa textrader blev det ändå bra och känslosamt.
Melodifestivalen och Svensktoppen är ofta inspirationskälla för dem som gifter sig. Och även om Jenny och Emma Freijs egna favoritlåtar inte härrör från dessa sammanhang så brukar de rekommendera brudparen att välja åtminstone en svensk sång.
— Då fångar man mormors och farmors hjärta direkt, säger Jenny.
Konstigast är att så många brudpar väljer "I will always love you", tycker hon.
— Lyssnar man på texten så hör man ju att de skiljer sig! Ändå tror folk att det är den ultimata kärlekslåten.
I år har många brudpar valt att vänta med att sätta repertoaren. Jenny Freij tror att det beror på kronprinsessbröllopet och att paren vill se vad prinsessparet väljer för musik.
— Det är inte så vanligt att man väntar med att välja låtar, säger Jenny.
Hennes värsta bröllopsminne inkluderar sången "Kärleken är" och en oskolad kantor som spelade i tretakt.
— Hon hade ingen takt i kroppen. Jag kände mig tvungen att be brudparet om ursäkt efteråt. Det var en katastrof.
Bröllopsmusik har en mycket viktig funktion för hela bröllopsakten, menar Jenny Freij. Hon tycker att det är musiken som gör hela stämningen. Inte sällan blir systrarna själva rörda till tårar.
— Jag bölar varenda gång jag hör bröllopsmarschen, trots att jag hört den femtusen gånger. Men det är ett jobb, man får försöka tänka på något glatt så att man inte bryter ihop.
— Vårt mål är att få svärmor och morsan att börja gråta. Det gör vi till 90 procent.

Systrarna Freijs favoriter

"Ett liv för mig"
"Jeg elsker deg"
"För kärlekens skull"
"Noone like you"

Jenny och Emma Freij

Är två skolade Helsingborgssångerskor som ofta syns och hörs på de lokala scenerna. De framträder i allt från små kyrkor till konserthus. Just nu jobbar de bland annat på en ny julskiva och de hoppas även kunna arrangera ytterligare en julkonsert i Mariakyrkan i Helsingborg.

Mest önskade bröllopssångerna

"Det vackraste"

"Älska mig"

"För kärlekens skull"

"Av längtan till dig"

Gå till toppen