Nöje

Nytt ljud i flaggan på Konstfack

En dalahäst med dubbelhakor, eller en skönt prasslande presenning i flaggstångens topp. Konstfacks vårutställning vrider och vänder både på den svenska självbilden och nationalismen.

Fjolårets Anna Odell-rusning gjorde slut på det tryckta utställningsmaterialet redan första helgen. I år bankar inget medieuppbåd utanför entrén, ingen student har på förhand utmanat varken psykvården eller skattebetalande konstskeptiker.
164 studenter ställer ut. Joakim Forsgren, masterstudent i "Konst i offentligheten" har ändrat färgställningen i den svenska flaggan. Det blå har blivit turkost i en ny snygg flagga, som döljs inuti den traditionella. I flaggstången utanför har han hissat upp en presenning i plastväv.
– Jag ser det som ett försök att upphäva den svenska nationalismen, säger Joakim Forsgren som tar avstamp i en videoinspelning från sin egen högstadietid i Skutskär. Tillsammans med några klasskamrater skulle han välja en låt att framföra inför klassen. Gruppen bestämde sig för "Balladen till Sverige" med Ultima Thule.
Även textilstudenten Anna Hedström undersöker den svenska självbilden. I centrum för hennes installation står en övergödd dalahäst klädd i väv, mönstrad med textraden "gräver du din egen grav med kniv".
Flera av studenterna på institutionen för konst arbetar med performance, oberoende av traditionella konstscener som museer och gallerier. "Hägerstens botaniska" kallar Sofia Hultin och Ingela Ihrman sin mobila djungelscen där både de själva och inbjudna gäster ska uppträda. Kanske tar de den med sig till Capellagården på Öland där de ska jobba i sommar.
Inredningsarkitekten Axel Kårfors ger stuckaturen ett nytt, lätt surrealistiskt ansikte. På en pelare i skolans kafeteria har han murat en gigantisk klase av vita bollar. Ett bulligt atommoln att dricka sitt kaffe under.
TT Spektra

Konstskolornas elevutställningar

Konsthögskolan Umeå, Bildmuseet, till 23 maj.
Konsthögskolan Malmö, Årsutställning till 23 maj.
Högskolan för fotografi samt internationella masterprogrammet "C:Art:Media", Göteborg, Röda Steen, Göteborg, till 30 maj.
Valands vårutställning och examensutställning, Göteborg, 21 maj till 30 maj.
Högskolan för design och konsthantverk, Göteborg, Röhsska museet, 5 juni till 15 augusti.
Konstfack i Stockholm, 20 till 30 maj.
Kungliga Konsthögskolan, Mejan, 27 maj till 13 juni.
Beckmans designhögskola, Stockholm, 19 till 23 maj.
Gå till toppen