Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massage som gjord för gravida

Måbrahormonerna ökar och stresshormonerna sjunker när gravida får hjälp att slappna av. En känsla av lugn överförs till barnet. Thaimassageyoga då och då sträcker ut och stärker upp. Och yogaandning kan lägga grunden för en bra profylax.

Thaiyogamassage för gravida är ett av flera sätt att förbereda förlossningen och må bra under graviditeten. Catharina Bobeck i Helsingborg har studerat en teknik som är anpassad för just det här tillfället i livet. När man känner sig obekväm, är extra skör och kanske inte kan fortsätta med den vanliga träningen.
För en del kan det rent av vara svårt att riktigt hinna med sin graviditet för karriären och då blir en schemalagd timma med "latmansyoga" ett sätt att få kontakt med sig själv och sitt barn, resonerar Catharina. Hon är diplomerad thaiyogamassör som byggt på med 30 poäng västerländsk basmedicin, läst anatomi, fysiologi och sjukdomslära. Enligt den asiatiska skolan är kroppens energiflöden en källa till både sjukdom och hälsa och så sakta börjar även den västerländska medicinen inse vad en kropp och själ i balans betyder för välmåendet.
— Det asiatiska sättet att hålla kroppen vital och ung har mycket att lära oss.
Catharinas pappa, Sven Bobeck, är pensionerad gynekolog och har varit stöd och samtalspartner när hon utforskat graviditetens många sidor. Och hon för en dialog med barnmorskor i mödravården.
Hon rör sig smidigt och rytmiskt runt gravida Lotta Olsson som ligger på behandlingsmattan på golvet. Masserar hennes ryggrad, stretchar triceps, placerar sina knän mot hennes ländrygg och räknar sekunderna, innan hon med mjuka rörelser fortsätter trycka och dra.
— Hon ska känna sig som en mjuk, smidig panter, när hon går härifrån.
Under thaiyogamassage stretchas muskler och leder ut i viloläge. Blockeringar och spänningar löses upp. Catharina använder akupressurtryck, yoga och många positioner är hämtade från shiatsu. Thaiyogamassage är en mix av tekniker som uppkommit genom de stora folkvandringarna i Asien. Munkarna i klostren utvecklade och använde den först.
— Idag är det en gammal tradition som ingår i den thailändska vardagen. Familjemedlemmar stretchar och akutrycker varandra.
— Kroppens energiflöden påverkas när andning och rörelser samspelar. Lymf- och blodcirkulation stimuleras, liksom pranan, energin i kroppen. Det är en teknik som jobbar på flera plan.
— När det är strukturerat och precist avvägt ger mottagaren en upplevelse som leder till ett förändrat tillstånd. Något händer fysiskt och psykiskt.
Regelbunden massage höjer nivåerna dopamin och serotonin och man sover bättre och känner sig psykiskt stabilare. Det sänker stresshormonerna noradrenalin och kortisol och lugn-och-ro-hormonet oxytocin flödar. Dessa mätbara förändringar sänker bland annat blodtrycket och bidrar till smärtlindring och läkning.
— Det är fantastiskt att så mycket händer av bara beröring.
Hos thaiyogamassören ska man vara passiv och slappna av. Och behandlingen får aldrig gå över smärtgränsen.
— Då slutar man andas och spänner sig.
Thaiyogamassage, tycker Catharina Bobeck är som gjord för gravida, om tekniken är rätt individanpassad.
— Gravida har ofta spänningar mellan skulderbladen, upplever trötthet i ländryggen och kan känna av svullna ben och händer. Thaiyogan stärker upp dem fysiskt och ger ökad kroppskännedom. De känner sig tryggare inför förlossningen.
— Och andningen man lär sig, fungerar jättebra i profylaxen.
Gå till toppen