Åstorp

Fortsatt nej till ensamkommande flyktingbarn

Fullmäktige sa på måndagskvällen nej till Moderaternas motion om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Moderaternas motion om att Åstorps kommun borde utreda och förbereda för att ta emot ensamkommande flyktingbarn vållade som väntat debatt i kommunfullmäktige på måndagskvällen. Socialdemokraterna har kritiserats av Moderaterna för att inte visa solidaritet och Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande, var upprörd.
— Det är med viss ilska eller besvikelse som jag tagit del av Moderaternas påstående. Genom åren har vi, och större delen av fullmäktige, tagit ett mycket stort ansvar för flyktingmottagningen.
Den styrande majoriteten har hänvisat till en tjänsteskrivelse som säger att Åstorp i nuläget inte har de resurser eller boenden som krävs för att kunna ta emot ensamkommande flyktingbarn och har därmed ansett frågan vara avslutad. Detta höll inte oppositionen med om.
— Det är fler än vår kommun som har praktiska bekymmer. Men ni i majoriteten säger att ni inte klarar av att ens försöka lösa det. Ni säger att ni vill inte, kan inte, att det är jättesvårt. Det är inte solidaritet, sa Ulf G Persson (M).
Han fick medhåll från såväl Folkpartiet som Kristdemokraterna.
— Det är ganska självklart att vi borde utreda och ta emot de flyktingbarn som kommit till Sverige. Vi har en bra miljö för dem här i Åstorp, sa Kristdemokraternas Nils-Göran Nilsson.
Som väntat ville Sverigedemokraterna helt avslå motionen och Tony Wiklander (SD) hänvisade till att det handlar om unga män från den muslimska världen och att de varken är ensamkommande eller barn.
— De kommuner som har övernog med flyktingar klagar bittert. Nu vill man smeta ut problemen i hela landet. Alla kommuner har var sitt getto i dag, sa han.
Även Conny Prisell, tidigare Åstorpspartist, yrkade på avslag och förklarade sin och Piratpartiets syn på invandring genom att jämföra med egna barn.
— Jag skulle inte låta mitt barn åka till Irak. "Vad ska du där och göra?", hade jag undrat. Vi i Sverige har tagit emot så det räcker nu. Vi i Piratpartiet är inga rasister utan realister.
Uttalandena gjorde att Socialdemokraternas Ronny Sandberg förtydligade att deras beslut inte handlar om ett motstånd till flyktinginvandring utan är av rent praktisk natur.
— Vi har inte den här formen av boende och kan inte ordna det – just nu. Religionsbakgrund är ovidkommande. Det handlar bara om boende, sa han.
Ärendet gick till votering där en majoritet med 17 ledamöter röstade för att motionen skulle anses besvarad och att kommunen alltså inte ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Tio ledamöter röstade för att bifalla motionen. De tre Sverigedemokraterna och Conny Prisell avstod från att rösta och reserverade sig mot beslutet.
Gå till toppen