Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Laddar inför sommartrafiken

Avspärrat, enkelriktat och parkeringsförbud. Kommunen laddar inför sommartrafiken. I år blir det inga trafikdispenser för yrkesförare, men väl undantagsskyltar.

Från och med i dag, den 1 juni, gäller vad som skulle kunna kallas för undantagstillstånd på Båstads gator. Avstängda gator, enkelriktade gator och parkeringsförbud på Köpmansgatan. Dessutom parkeringsvakter som håller koll.
För taxichaufförerna innebär avstängningarna att det blir svårare att göra ett bra jobb och att leva upp till de krav som turisterna ställer. För turisterna vill inte promenera genom halva byn, de vill åka taxi till dörren med sina resväskor. Det menar taxichauffören Birger Fischer, som vill att kommunen tittar över trafiksituationen.
— Nu känner jag till Båstad väl, men om jag inte hade gjort det hade jag inte hittat ner till hamnen eller Skansen, säger han när bilen glider förbi skyltarna vid Torget, som pekar mot Hamngatan med infartsförbud.
Just den här gatan kommer att skyltas om. Efter en kort prövoperiod blir det mesta som förra året. Hamngatan enkelriktas uppåt och Kyrkogatan neråt.
Men den som följer skyltarna mot bland annat hotell Skansen når hur som helst inte ända fram. Vid Agardhsgatan får man vrida vänster, eftersom gatbiten förbi tennisstadion och hotell Skansen är avstängd.
Kommunens trafik- och gatuchef, Lennart Sjöborg, är på gång att sätta upp tilläggstavlor för att tillåta taxi och varutransporter på just den gatbiten. Birger Fischer efterlyser just en sådan lösning.
— Jag säger inget om att man ska stänga av för okynnestrafik, för de som bara ska ner i hamnen och titta, men man borde släppa fram yrkestrafiken, säger han.
Tidigare år har yrkestrafiken fått trafikdispenser som har undantagit dem från till exempel förbud att stanna, men i år blir det inga sådana.
— Det har stridit mot kommunallagen och trafiklagstiftningen. Kommunen får inte gynna enskilda personer och deras intressen. Det finns ingen som upplyser taxiförare från andra orter om att de kan söka dispens när de kör taxi i Båstad, säger Lennart Sjöborg.
Han menar att det inte heller finns möjlighet att utfärda dispens från förbud att stanna. Hur kommunen tidigare år har kunnat utfärda dispenser, innan Sjöborg tillträdde sin tjänst, vet han inte. Men han säger att det har handlat om hundratals dispenser.
Gå till toppen