Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hon skapade sin läkande drömträdgård

Cecilia Persson sadlade om från en stressig tillvaro som höll på att knäcka henne. Nu har hon skapat en terapeutisk trädgård på gammal åkermark i Kingelstad.

På familjegården i Kingelstad har Cecilia och Håkan Persson anlagt en 9000 kvadratmeter stor trädgård. Den invigs på söndag, fylld av växter enligt doktor Bachs lära, växter som ska ge själslig läkning och balans. Arbetet med trädgården har också varit en livsresa för Cecilia Persson, hon har tagit sig ur en stressig tillvaro och förverkligat sin dröm.
— För ett antal år sedan jobbade vi mycket båda två. Håkan var byggnadsarbetare och drev lantbruket vid sidan om. Jag jobbade inom äldrevården. Det fanns ingen struktur i våra liv, jag mådde dåligt och var på gränsen till att bli utbränd, säger Cecilia Persson.
Hon insåg att det var dags att gå vidare och ta itu med livet. En tio månader lång utbildning i Landskrona till kroppsterapeut och hälsokonsult var första steget.
— Många omtumlande känslor kom upp. Det blev som en terapeutisk resa där jag kom i kontakt med hur jag mådde.
Cecilia Persson fortsatte jobba 40 procent inom vården, men startade också ett företag och gav komplementärmedicinska behandlingar hemma på gården. Dessutom fortsatte hon utbilda sig, i traditionell kinesisk medicin och i Edward Bachs lära om växternas läkande kraft.
— Jag har länge drömt om att göra en riktigt stor trädgård. Det är mysigt och rofyllt att pyssla med växterna och jag har hållit på en hel del i trädgården bakom huset.
Edward Bach var en engelsk läkare som levde i början av 1900-talet. Han upptäckte att det finns växter som har förmåga att balansera de oblanser vi människor råkar in i och som skapar sjukdomstillstånd. När vi är i balans i kropp och själ är vi friska. Bach delade in 38 läkande växter i sju kategorier. Essenser av växter tillverkas enligt hans lära och säljs som blomstermediciner för att hantera olika sinnestillstånd.
Cecilia Perssons idé var att skapa sin stora trädgård i Bachs anda och dela upp den i sju rum. I trädgården ska samtliga av hans läkande växter finnas.
— Jag har jobbat hårt för att få tag i alla växter, jag saknar fortfarande någon enstaka men ger mig inte. Jag har också lärt mig vad som krävs för att växterna ska trivas, vissa måste jag ta in under vintern.
De sju rummen i trädgården är via växternas energi bra för att balansera olika sinnestillstånd, som rädsla, osäkerhet, ensamhet, skuld, med mera. Det är allt från mindre växter till väldiga träd.
Trädgården är nu färdigplanterad med små byggnader i vissa av rummen. Det ser ännu lite ödslig ut i parken som är stor som en och en halv fotbollsplan. Men den blir mäktigare med åren när allting växer och frodas. En häck av avenbok ska inrama området.
— Nu känner jag mig stark och hoppas folk ska hitta hit. Jag planerar många saker här i framtiden, det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Cecilia Persson.
Fotnot: Trädgården öppnar den 6 juni klockan 11. Den kommer att vara öppen tre dagar i veckan, inträdet är 80 kronor. Läs mer på www.kingelstadhalsocenter.se
Gå till toppen