Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges minsta museum?

Hej Helsingborg! Det är alltid bra att få tips om utflyktsmål. I dag får ni ett från Jourhavande reporter – Starke Tufves stuga i Ödåkra.

Tufve och Sissa kan nu beskådas i sina "nya" kläder med snitt från 1700-talet. Vidare kan det "Stora danska riksvapnet" studeras efter en omfattande restaurering.
Det handlar om Starke Tufves museum på vägen mellan Ödåkra och Allerum.
— Under sommaren kommer museet att hållas öppet för visning och guidning första söndagen i juni, juli, augusti och september, mellan klockan 13 och 15, säger Åke Fagerberg i Fleninge hembygdsförening.
För grupper på 8-12 personer kan tid bokas för guidning och bildvisning, på telefon 042-20 40 27.
Stugan har fått sitt namn efter Tufve Jönsson (1685-1747) som var en enastående stark karl. Han var ägare till Duvestubbe gård.
Man räknar med att Tufve Jönsson och hans hustru Sissa, som egentligen hette Karna, är anfader och anmoder till den så kallade Duvestubbegrenens nästan 17 000 släktingar.
Stugan lär ha varit ett gammalt brygghus. Gisela Trapp, född Henckel (1873-1958), som var dotter till en av Duvestubbes senare ägare tog initiativet att göra brygghuset till ett litet museum. Det fick då också sin nuvarande plats.
1977 förstördes museet vid en brand och oersättliga inventarier gick till spillo. Lyckligtvis kunde man senare återuppbygga huset som i dag kallas för Sveriges minsta museum.
TRÄD VID SIÖCRONA PLATS
Gunilla Blomgren bor vid Siöcrona plats och hon har synpunkter på träden där:
— För cirka tre år sen var kommunen här och planterade en del nya träd som skulle fylla ut luckorna. Av dessa var det endast två som tog sig och nu har det i tre år stått fem-sex döda träd.
Pontus Runeke på stadsbyggnadsförvaltningen känner inte till problemet.
— Men givetvis ska vi åka dit och titta efter hur det ser ut på platsen, säger han.
VAR FINNS SKOPUTSARNA
På Väla träffar Jourhavande reporter Bengt Ekstrand som gjort en reflexion:
— Varför ser man aldrig några skoputsare nuförtiden. Förr kunde man se dem på Malmö Central. Är det så att man inte ger sig tid att putsa skor i dag eller går de flesta i gympadojor?
Ja, man kan undra.
HÄSTAR PÅ KARLSGATAN
Vi har under de senaste veckorna talat om adressen Karlsgatan 9 där den kända affären Brandts herrmode låg.
Från 1972 hade Inga Arnbäck sin hårsalong tvärs över gatan på adressen Karlsgatan 10. Den hette Scissors 2000.
Hon ringer och berättar om gatan utanför som på 1920-talet kallades för Stubbagatan på grund av sin träbeläggning.
— En av mina kunder berättade att anledningen till att gatubeläggningen bestod av stubbar var att det fanns ett häststall inne på gården. Alltså intill där min salong senare kom att ligga. Det var bekvämare för hästarna att gå på ett mjukare underlag än stenbeläggning.
Jourhavande reporter har öppen telefon tisdag, onsdag och torsdag mellan klockan 9.30 och 11. Han finns även på Väla, intill informationsdisken vid restaurangtorget, på onsdagar mellan klockan 12 och 14. Vi hörs och ses!
Gå till toppen