Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väskmakare i gammaldags stil

Ann-Louise Landelius handgjorda väskor påminner om en svunnen tid då hantverket stod i centrum. Här berättar Ann-Louise om processen från idé till färdig väska.

Det började med en missförstådd deadline – Ann-Louise Landelius var redo att presentera sin examenskollektion på designskolan Central Saint Martins i London två veckor för tidigt.
– Jag hade fått fel slutdatum och hade plötsligt 14 dagar att disponera som jag ville, säger hon.
När hon hittade läder och hårdvaror i mässing liggandes hemma fick hon idén att sy en väska. Det blev en cirkel som viks på mitten till en halvmåne, med dragkedja som löper längs den krökta linjen.
– Det förvånade mig hur bra det blev med en gång. Två veckor senare hade jag fem väskor klara som ganska snart köptes av vänner och bekanta, vilket ledde till fler beställningar från personer som sett dem. Sedan dess har det bara rullat på. Materialet har alltid varit italienskt koläder:
– Det åldras bättre om det inte är torrt, så jag letar alltid efter en vaxig yta eftersom det bara blir snyggare med åren.
Hårdvarorna kommer från en butik i London och är i mässing.
– Ibland frågar folk varför jag inte använder silver eller guld. Men jag är lite allergisk mot den starka kontrasten mellan det svarta lädret och det ljusa silvret. Mässing ser nästan ut som guld i början men efter ett tag mattas det av vilket tilltalar mig.
Efter åren i London återvände Ann-Louise Landelius till Sverige och anställdes först av H & M och senare av Tiger. Arbetet var abstrakt, det var mycket skissande på datorer, men efter jobbet gick hon hem för att sy sina egna väskor:
– Mellan 2005 och 2009 sydde jag i smyg på kvällarna. Det var så skönt att göra något handgripligt när jag lämnade kontoret och datorskärmen, berättar hon.
I november förra året började hon fokusera helt på väskkollektionen och startade det egna företaget under namnet A.L.L. med en studio på Sveagatan i Göteborg. Då hade hon sytt precis hundra väskor och kände sig redo att satsa helhjärtat:
– De senaste två åren har jag märkt hur marknaden har växt här i Sverige. Människor är mer miljömedvetna och vill satsa på något som varar istället för att köpa nytt som går sönder hela tiden, säger Ann-Louise Landelius.
Priset för en av hennes väskor börjar på dryga tusenlappen och sträcker sig till 4 200 kronor för den största modellen. Sortimentet har också utökats med smycken och sjalar för den som vill ta del av Ann-Louise Landelius stil för en mindre slant.
– Jag gillade idén att göra ett paljetthalsband, det är bekvämt till skillnad från ett helt plagg i paljetter och man kan bära det med vad som helst, en T-shirt till exempel, säger hon.
I Helsingborg säljs Ann-Louise Landelius väskor i butiken Gemma sedan någon vecka tillbaka.
Ewa Josefsson
Foto: Johan Svensson från doepicstuff.com
Gå till toppen