Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landskrona dominerade i SM

Landskrona Flygklubb blev bästa förening när SM i segelflyg avgjordes. Tre medaljer till LFK där Gunilla Lundström Lindell blev historisk med sin bronsmedalj.

Ronny Lindell och hans fru Gunilla Lundström Lindell tog guld respektive silver i segelflygets standardklass i SM. Gunillas medalj var historisk då hon var första kvinna som tog medalj i herrklassen i ett SM.
Tack vare Landskrona Flygklubb såg Skåne till att bli landskapsbäst när SM i Arboga avgjordes förra veckan. Ett guld, ett silver och ett brons blev facit för de tre deltagarna från Landskrona FK.
— Vi sopade hem totalt fyra medaljer i SM om vi räknar Jim Acketofts silver i öppna klassen. Han tävlar för Ljungbyhed. Det viftades mycket med den skånska flaggan, säger Ronny Lindell som såg till att Landskrona Flygklubb tog guld i standardklassen.
I samma klass tog hans hustru Gunilla Lundström Lindell brons. Detta var en historisk medalj då ingen kvinna tidigare tagit medalj i herrklassen på ett SM.
— En fantastisk prestation och samtidigt ett bra kvitto på Gunillas form när det vankas för-VM 2011, säger Ronny.
Ytterligare en medalj gick till Landskrona då veteranen och en av svensk flygsports absolut största genom tiderna, Göran Ax, tog silver i 15-metersklassen.
Frågan är förstås varför de skånska segelflygarna, och då framför allt de från landskrona lyckades så bra i Arboga?
— Vi tävlade under mycket tuffa förhållande de fem dagarna SM pågick. Vi startade på ena sidan Hjälmaren, flög över sjön och sedan tillbaka igen på kvällen. Att flyga över vatten är knepigt och det är något vi i Skåne får lära oss tidigt, säger Ronny.
Till skillnad från deras konkurrenter som oftast får tävla under mycket bättre förhållanden behärskade Landskronapiloterna vädrets makter.
— Ungefär hälften av alla startande lyckades inte ta sig tillbaka hem över Hjälmaren på kvällen. De tvingades landa i terrängen. Något som vi skåningar slapp råka ut för. Kort sagt det var ett SM som dominerades av Landskrona Flygklubb och det känns fantastiskt, säger han.
För Ronny Lindells del väntar nu avfärd till Slovakien på midsommardagen. Då ska han tävla i VM i standardklassen under tre veckor. Det blir först en träningsvecka och sedan två veckors tävlande.
— Mycket inspirerande att få ta sig an VM efter ett så pass lyckat SM, säger han.
När det gäller övriga tävlingar denna säsong är det allsvenskan, där man tävlar i lag, som gäller.
— Tyvärr har det inte gått riktigt lysande i allsvenskan men vi hoppas väl kunna reparera skadan lite längre fram under säsongen, säger Ronny Lindell.
Gå till toppen