Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Mårdhunden kan etablera sig i Skåne

– Mårdhunden är ett djur som vi absolut inte vill ha in i Sverige, säger Nils Carlsson som jobbar på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

Nils Carlsson vid länsstyrelsen i Skåne på utbildning i mårdhundsbekämpning i Norrland. Mårdhunden har fångats in och försetts med en gps-sändare. Den här "femtekolonnaren" till mårdhund ska föra jägarna till flocken.Bild: privat
Mårdhunden är nämligen ett hot både mot den biologiska mångfalden och mot människan. Mårdhunden slukar allt i sin väg.
– Eftersom de dessutom blir så vansinningt många så snabbt kan de utrota groddjur och markhäckande fåglar vid våtmarker. De äter upp antingen äggen eller ungarna. När djuren tar slut ger de sig på växter och bär i stället.
En del av mårdhundarna bär dessutom på rabies och den fruktade dvärgbandmasken.
– Dvärgbandmasken är en parasit som är dödlig för människan. I Tyskland och Schweiz och andra områden med stor spridning av mårdhund lär man barnen att aldrig plocka bär i naturen och stoppa dem i munnen.
Risken finns att bären är smittade med ägg från dvärgbandmasken.
– De mikroskopiska äggen finns i mårdhundens avföring. Äggen blåser sedan omkring och kan fastna på bären, säger Nils Carlsson.
Mårdhunden har på några decennier spritt sig från Ryssland österut till Finland och även söderut och koloniserat stora delar av Europa. Enstaka djur har tagit sig in i norra Sverige via norra Finland.
– Men det är mer eller mindre strödjur. Vintrarna är för tuffa och kalla för att de ska trivas.
I södra Finland sköt man förra året 170 000 mårdhundar. Dessutom dödades över 200 000 i trafikolyckor.
– De förökar sig så vansinnigt snabbt. Det är ofattbart. Inget annat vilt kommer i närheten. I en supertät rävstam finns det 9-10 rävar per tusen hektar. Mårdhundarna i södra Finland är 300-400 per tusen hektar.
Det som oroar länsstyrelsen nu är att mårdhunden fått fäste i Danmark, dit den vandrat från Tyskland.
– Det kanske bara är en tidsfråga innan vi får mårdhund i Skåne. Här hade de trivts otroligt bra. Vi har ett gynnsamt klimat för dem, vi har massor av våtmarker med grodor och fåglar.
Men hur skulle de ta sig från Danmark och hit?
– Genom att simma.
Simma?
– Ja, utan problem. Det här är en asiatisk vattenräv, kan man säga.
Att stoppa mårdhunden har högsta prioritet. Därför har Skåne gått med i det svenska mårdhundsprojektet, ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, Naturvårdsverket, Svenska jägareförbundet samt länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten. EU satsar dessutom pengar på ett samarbete mellan Danmark, Sverige och Norge.
Nils Carlsson är en av tre skåningar som utbildats i mårdhundsbekämpning av specialutbilade jägare i Norrland som ser till att de strödjur som tar sig över gränsen inte vandrar söderut. Jägarna fångar in en mårdhund, steriliserar den och förser den med ett gps-halsband. Sedan följer de på datorn hur den leder dem till större flockar av mårdhundar.
– Då åker de ut och dödar dem. Men den man investerat i får leva vidare och söka upp nya flockar. Det är enda sättet att bekämpa dem.
Än så länge finns det inga bekräftade fall av mårdhund i södra Sverige.
– Vi får in många rapporter som vi följer upp men det är nästan uteslutande grävlingar som folk har uppfattat som mårdhundar.
Ett problem är att mårdhundarna är ganska söta.
– I Danmark har en del människor börjat ta dem som husdjur. Då får vi en införselväg till, via bron och bilar.

Mårdhundens ursprung

Mårdhunden kommer ursprungligen från östra Asien. Det forna Sovjetunionen släppte på 1920- och 1930-talet ut 9000 mårdhundar från Korea och Japan i den ryska naturen, enligt Nils Carlsson på länsstyrelsen i Skåne. De ryska statsbiologerna hade i uppdrag att hitta arter som skulle berika den ryska ekonomin. Mårdhundarna har fina pälsar och skulle användas som pälsvilt.
Gå till toppen