Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gunvor Wallin till minne

Professor Gunvor Wallin, Båstad har avlidit i en ålder av 98 år. Hennes närmaste är systerdottern Beata Reynolds och hennes barn med familjer.

Gunvor Nordholm föddes 1911 i Växjö. Gunvor fick det för tiden ovanliga privilegiet att gå i gymnasiet och tog studenten i Växjö 1932. Hon visade tidigt intresse för juridiska frågeställningar och valet av studieinriktning var därför givet.
1937 avlade Gunvor jur kand examen och satt därefter ting i sin hemstad Växjö. Kort efter krigsutbrottet 1939 började hon på Gillbergs advokatbyrå i Lund och stannade där under hela kriget. 1946 öppnade hon egen advokatbyrå som hon drev ända till 1958. I likhet med många andra kvinnliga jurister kom hon att specialisera sig på familjerättsliga frågor.
Arbetet som advokat gav både glädje och värdefulla erfarenheter, men var ändå inte riktigt vad Gunvor helst ville göra. Hon återvände till Lund som enda kvinnliga doktorand vid juridiska fakulteten. Under Studietiden gifte hon sig 1954 med civ ing Rolf Wallin. Hennes forskarmödor resulterade i en avhandling med titeln ”Om avtal mellan makar”, på vilken hon disputerade 1958 och promoverades till juris doktor 1959. Avhandlingen gav henne en docentur. Gunvor blev den första kvinnliga juris doktorn i Lund och den andra i Sverige efter Elsa Eschelssons disputation i Uppsala 1897.
Nu låg karriären vid universitetet öppen för Gunvor. Hon blev universitetslektor 1963 och professor i civilrätt 1969. Hon tog då plats som enda kvinnliga juris professor bland förtjusta manliga kollegor. 1972 avled Gunvors make och i samband därmed bosatte hon sig permanent i Båstad.
Sedan ungdomen hade Gunvor en stark kristen tro. I sann kristen anda sökte hon hjälpa människor som hade det svårt både ekonomiskt och på andra sätt. Under årtionden skickade hon pengar till hemlösa i London. Hennes engagemang gällde dock inte bara de hemlösa utan även de rättslösa. Tillsammans gjorde vi flera fallstudier av tvivelaktiga rättsfall. Skrifterna publicerades på Internet.
Gunvor var ännu i hög ålder en synnerligen levande människa. Hennes entusiasm och starka engagemang smittade av sig på människor i alla åldrar. Hennes charm och ofta översvallande vänlighet tillsammans med en ovanlig förmåga att finna de rätta orden gjorde på många ett förföriskt intryck. Ännu på ålderns höst hade hon en stor bekantskapskrets och vänner som hon känt i flera årtionden. Gunvor lämnar ett stort tomrum efter sig.
Gå till toppen