Helsingborg

Världens snabbaste stickerska

En världsmästare är i stan. När Miriam Tegels från Holland får ett par stickor i händerna hinner ögonen inte följa med i vad hon gör.

Hon reser över hela världen och undervisar i stickning.
Hon tävlar även i hantverket och i Guinness rekordbok är det fastslaget:
Miriam Tegels stickar snabbast på jordklotet.
– Mitt rekord är 118 maskor per minut, säger hon när vi träffar henne på Tant Theas stickbutik- och kafé på Möllegränden.
Elisabeth Magnusson driver kaféet sedan i februari och hon är också en van stickerska sedan barnsben.
– Jag gör bara 60 maskor per minut, säger hon liter smått avundsamt.
Nu har de båda fått kontakt på ett internetforum där människor med intresse för stickning möts. Under måndagen och tisdagen fanns därför Miriam Tegels i Helsingborg för att visa upp sina konster.
Till professionen är hon både yogalärare och sticklärare.
– Det går utmärkt att kombinera de två yrkena.
Sticklärarjobbet har fört henne runt världen. I USA har hon varit flera gånger och även Hongkong har besökts. Och nu väntar Skottland i sommar. Där ska hon tävla i ett åttamannalag som ska försöka komma in i Guinness rekordbok som grupp.
– Tävlingen går ut på att vi klipper ett får. Sedan kardar vi och spinner ullen innan den stickas till en manskofta. Själv har jag huvudansvaret för stickningen.
Under senare år har intresset för stickning ökat lavinartat.
– Man kan verkligen tala om en renässans, förklarar Miriam Tegels.
Och Kerstin Magnusson håller med:
– På mitt stickkafé är det oftast fullsatt. Därför måste man föranmäla sig. Jag tror att intresset är en reaktion på it-samhället. Fler och fler använder stickningen som terapi. Och många av mina kunder är faktiskt män.
Hon fortsätter:
– Stickning är dessutom en social grej. Man kan sitta och prata om allt samtidigt som man stickar. På den tiden när jag pendlade till Malmö blev jag aldrig irriterad när det blev tågförseningar. Jag hade ju mitt sticke att ta till.
Samtidigt som vi pratar håller Miriam Tegels på att skapa ett armband i det holländska fotbollslandslagets färger. Och så där lite vid sidan om har hon gjort 20 stycken under de senaste veckorna.
Gå till toppen